ΒΙΒΛΙΑ

«Istanbul-Istanbul»

ISTANBUL-ISTANBUL

«Κωνσταντινούπολη – Κωνσταντινούπολη» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του Τούρκου συγγραφέα κουρδικής καταγωγής Burhan Sönmez, το οποίο εκτυλίσσεται στα υπόγεια των κεντρικών φυλακών της τουρκικής μητρόπολης.
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται την εποχή αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Μια εποχή αυθαιρεσίας και βίας, η οποία έχει πολλά κοινά με την σημερινή εποχή δηλώνει ο συγγραφέας στην Deutsche Welle:
«Ρίχνουν ανθρώπους στη φυλακή όχι γιατί ανήκουν σε μια παράνομη οργάνωση αλλά γιατί ανοίγουν το στόμα τους. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την ελευθερία της γνώμης και φυσικά δεν συνάδει καθόλου με την ελευθερία να ονειρεύεσαι. Και μόνο κάποιος αν αναφέρει την λέξη ειρήνη, αντιμετωπίζεται σαν τρομοκράτης. Μιλάνε σοβαρά τότε για τρομοκρατία. Θεωρούν πως η λέξη ‘ειρήνη’ χρησιμοποιείται από τρομοκράτες».
«Θέλω ειρήνη στη χώρα μου»
Ο Burhan Sönmez σπούδασε νομικά και ειδικεύθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1996 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε μια επιχείρηση της αστυνομίας στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του. Η κυβέρνηση τότε, όπως και τώρα, γνωρίζει μόνο ένα μέσο: την βία. Η Τουρκία ασκεί βία όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στη Συρία πολεμώντας την κουρδική οργάνωση YPG:
«Δεν θέλω να σκεφθώ ποιος έχει δίκιο στη Συρία. Οι Κούρδοι; Το συριακό καθεστώς; Οι Ρώσοι; Οι Αμερικανοί; Προς το παρόν μόνο ένα πράγμα με ενδιαφέρει: θέλω ειρήνη στη χώρα μου. Η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει έναν ειρηνικό δρόμο για να επιλύσει τα προβλήματά της. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ειρήνη στη χώρα μας και μετά μπορούμε να ζητάμε ειρήνη και από τους γείτονές μας».
Στο μυθιστόρημα «Κωνσταντινούπολη – Κωνσταντινούπολη» ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει πολλές παραλληλίες με την σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Για τον συγγραφέα πάντως η Τουρκία είναι πολλά περισσότερα από την μη εποικοδομητική πολιτική. Είναι μια χώρα ανάμεσα στην ποίηση και τον φόβο. Όσο για το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου εξακολουθεί να στηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο, ο  Burhan Sönmez  απαντά:
«Οι απλοί άνθρωποι βλέπουν στον Ερντογάν τον νέο σωτήρα του έθνους. Κάποιον που θα κάνει και πάλι την Τουρκία ισχυρή».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top