ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρχισαν οι συνομιλίες Νότιας-Βόρειας Κορέας

korea-talks

Η Βόρεια Κορέα είπε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στην Νότια Κορέα τον ερχόμενο μήνα και η Σεούλ είπε ότι ετοιμάζεται να άρει κάποιες κυρώσεις προσωρινά για να διευκολύνει αν χρειαστεί την επίσκεψη.
«Η βορειοκορεατική πλευρά πρότεινε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, στελέχη της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φιλάθλους, καλλιτέχνες, παρατηρητές, μια ομάδα επίδειξης ταεκβοντό και δημοσιογράφους» στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν τον Φεβρουάριο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσουν Χε Σουνγκ.
Από την πλευρά της, η Σεούλ πρότεινε να υπάρξει διάλογος μεταξύ αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και να γίνουν συναντήσεις μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών που ζουν χωρισμένες στα δύο κράτη ενόψει του σεληνιακού νέου έτους τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Τσουν.
Η Νότια Κορέα πρότεινε ακόμη οι αθλητές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας να παρελάσουν μαζί στις τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων και να επιδοθούν σε κοινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των αγώνων, είπε ο ίδιος.
Οι απεσταλμένοι της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας άρχισαν σήμερα τις πρώτες τους επίσημες συνομιλίες έπειτα από δύο και πλέον χρόνια.
Τις συνομιλίες παρακολουθεί όλος ο κόσμος ελπίζοντας σε σημάδια μείωσης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο εν μέσω φόβων για τις συνεχείς δοκιμές και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Βόρεια Κορέα παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Νότια Κορέα είχε μονομερώς απαγορεύσει την είσοδο ορισμένων αξιωματούχων του Βορρά. Ωστόσο κάποιοι Νοτιοκορεάτες είπαν ότι βλέπουν τους Ολυμπιακούς σαν μια πιθανή ευκαιρία χαλάρωσης των εντάσεων.
Οι συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στην Πανμουντζόμ, γίνονται στο τριώροφο Σπίτι της Ειρήνης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στην πλευρά της Νότιας Κορέας στο χωριό Πανμουντζόμ) με μια εισήγηση της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου.
Την Τρίτη στις πρώτες μετά τον Δεκέμβριο 2015 συνομιλίες η Σεούλ πρότεινε δια-κορεατικές στρατιωτικές συνομιλίες για την μείωση των εντάσεων στην χερσόνησο και επανένωση οικογενειών στην γιορτή του Σεληνιακού Νέου Έτους τον Φεβρουάριο, είπε ο Nοτιοκορεάτης υφυπουργός.
Επίσης πρότεινε οι αθλητές από τις δύο Κορέες να παρελάσουν μαζί στην εναρκτήρια εκδήλωση και σε άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια των Αγώνων, είπε στους δημοσιογράφους.
Η νοτιοκορεατική πλευρά πρότεινε επίσης την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Βορρά αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο οι εκπρόσωποι του Βορρά είπαν στη διάρκεια της συζήτησης ότι είναι ανοιχτοί στην προώθηση της συμφιλίωσης των δύο χωρών μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση, είπε ο Νοτιοκορεάτης υφυπουργός.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας της Βόρειας Κορέας κι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγκγιάνγκ, Ρι Σον Γκουόν ξεκίνησε λέγοντας ότι «Ήρθαμε σήμερα στην συνάντηση με την σκέψη να δώσουμε στους αδερφούς μας, που έχουν μεγάλες ελπίδες για τον διάλογο αυτό, πολύτιμα αποτελέσματα ως το πρώτο δώρο του χρόνου…»
«Σήμερα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με σοβαρό και ειλικρινή τρόπο. Θα πάνε καλά», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης εξέφρασε αισιοδοξία στην έναρξη των συνομιλιών. «Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα είναι το μισό ταξίδι… Θα είναι καλό για μας να κάνουμε αυτό το ‘καλό δώρο’ που αναφέρατε».

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top