ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρχισε η μάχη ανακατάληψης της Ράκα

raqqa-sdf

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που έχουν την στήριξη των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι άρχισε η μάχη για την κατάληψη της Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσας του ΙΚ στη Συρία, εξαπολύοντας επιθέσεις ανατολικά, δυτικά και βόρεια της πόλης.

Ο εκπρόσωπος των SDF Ταλάλ Σίλο είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση ξεκίνησε την Δευτέρα και ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα αναμένεται να είναι σφοδρή, «γιατί το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπιστεί μέχρι θανάτου αυτό που ονομάζει πρωτεύουσά του».

Το ΙΚ είχε καταλάβει την πόλη από ανταρτικές ομάδες το 2014 και την χρησιμοποιεί σαν βάση επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό επιθέσεων στη Δύση. Η επίθεση στη Ράκα θα συγκεντρώσει μεγαλύτερη πίεση στο αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» του ΙΚ μετά και την διαφαινόμενη ήττα του στην Μοσούλη και την αναγκαστική υποχώρηση στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας.

«Ο συνασπισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων. Εκτός από τα αεροσκάφη, υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού που δρουν στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε νωρίτερα ότι οι SDF επιτέθηκαν στην ανατολική πλευρά της Ράκα και σε μια στρατιωτική βάση στα βόρεια περίχωρα της πόλης.

Οι Κουρδικές YPG, που είναι μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων είχαν πει στο Reuters το Σάββατο ότι αναμενόταν στις επόμενες μέρες να αρχίσει η επίθεση.

«Ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα» είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμντουλραχμάν. «Έφτασαν στην πόλη αλλά δεν έχουν καταλάβει κανένα κτίριο». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της επίθεσης προηγήθηκαν ολονύχτιοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Οι SDF προσπαθούν να περικυκλώσουν την Ράκα από τον Νοέμβριο και εκτιμούν ότι στην πόλη βρίσκονται οχυρωμένοι περίπου 3000 ως 4000 μαχητές του ΙΚ.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι άρχισαν να μοιράζουν όπλα στις YPG για να βοηθήσουν στην ανακατάληψη της Ράκα, κάτι που έχει δυσαρεστήσει την Τουρκία, που ανησυχεί για την αυξανόμενη κουρδική επιρροή στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η Αγκυρα θα αρχίσει αμέσως τα αντίποινα, αν η επιχείρηση κατάληψης της Ράκα παρουσιάσει απειλή στην Τουρκία. Μιλώντας σε βουλευτές του ΑΚΡ είπε ότι η Τουρκία παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για το θέμα.

Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG τρομοκρατική οργάνωση.

πηγή reuters.com

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top