ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρωμα ψυχρού πολέμου στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ

russia-eu1

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε τα ξημερώματα της Παρασκευής να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες.
Πρόκειται για συμβολική κίνηση στήριξης της Βρετανίας στις κατηγορίες της κατά της Ρωσίας ως υπεύθυνης για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. «Ανακαλείται για διαβουλεύσεις», ανέφερε ένας από τους διπλωμάτες.
Προηγήθηκε η ομόφωνη δήλωση των «28» για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, με την οποία οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συντάσσονταν με τη Βρετανία στο θέμα.
Αυτή τη στιγμή, ο γερμανός διπλωμάτης Μάρκους Εντερερ είναι ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία.
Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, η Γιούλια, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου που βρέθηκαν αναίσθητοι σ’ ένα παγκάκι στο Σάλσμπερι. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για απόπειρα δολοφονίας, όμως η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και λέει πως η Βρετανία δεν έχει αποδείξεις.
Ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντρ Γιακοβένκο ερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν η Ρωσία αντιμετωπίζει το περιστατικό σαν αστείο, αφού η ρωσική πρεσβεία έγραψε στο Twitter πως, χωρίς αποδείξεις για το τι συνέβη, στο Σάλσμπερι χρειάζεται ο Πουαρό, ο ντετέκτιβ που δημιούργησε η Άγκαθα Κρίστι για τα αστυνομικά μυθιστορήματά της.
Ο πρεσβευτής υπερασπίσθηκε το μήνυμα της πρεσβείας. «Δεν έχουμε καμιά πληροφορία», δήλωσε ο Γιακοβένκο στους δημοσιογράφους. «Η έρευνα είναι διαβαθμισμένη. Δεν ξέρουμε το κίνητρο της βρετανικής κυβέρνησης και γι’ αυτό (το μήνυμα) λέει: αυτή η υπόθεση είναι τόσο περίπλοκη που χρειαζόμαστε, θα λέγαμε, τη σοφία ενός προσώπου σαν τον Πουαρό για την έρευνα».
Ένας αστυνομικός, ο δεύτερος κατά σειρά, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης μετά τη χημική επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, ωστόσο τα συμπτώματά του είναι μικρής έκτασης, έγραψε σήμερα η Mail Online.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσίασε ο δεύτερος αστυνομικός, είναι ερεθισμός του δέρματος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top