ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκδοση 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

bonds)&

Την έκδοση 5ετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών.
H Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley, και SG CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με λήξη τον Απρίλιο του 2024.
Tο νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των 5 ετών. Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή. Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία –το επιτόκιο του 10ετούς έχει υποχωρήσει κοντά στο 4% από 4,7% που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου.
Το ζητούμενο ήταν το επιτόκιο να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 3,75% ώστε να είναι περίπου μια μονάδα χαμηλότερο από το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί προ τετραετίας. Ο ΟΔΔΗΧ έχει εκπονήσει σχέδιο άντλησης 7 δις. ευρώ μέσα στο 2019 και στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου εντάσσεται και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Στόχος είναι επίσης να γίνουν τουλάχιστον 2-3 εκδόσεις ακόμη μέχρι το τέλος του έτους ώστε να καταστεί εφικτή η διαμόρφωση της λεγόμενης «καμπύλης επιτοκίων».
Βασικό «επιχείρημα» της ελληνικής πλευράς η οποία θα επιζητήσει και την σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης ώστε να σταλεί θετικό μήνυμα στις αγορές είναι ότι η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας είναι εξασφαλισμένη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο ακόμη και των δύο ετών που αναφέρει στις αναλύσεις του ο ESM.
Εκτός από το αποθεματικό ασφαλείας, η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκέντρωση των αποθεματικών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης οι διοικήσεις των οποίων υποχρεούνται να μεταφέρουν τα αποθεματικά σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου όπως προβλέπει και σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top