ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκκληση Τραμπ για ενότητα προωθώντας την ατζέντα των Ρεπουμπλικανών

trump-stateofunion2

Ο πρόεδρος Τραμπ, του οποίου ο πρώτος χρόνος στο Οβάλ Γραφείο σημαδεύτηκε από συνεχείς πολιτικές αναταραχές και διχασμούς, ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι μπήκε σε μια ενθουσιώδη «νέα Αμερικανική στιγμή» και κάλεσε για «την ενότητα που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε για τους ανθρώπους που μας εξέλεξαν να υπηρετήσουμε».
Ο διαλλακτικός τόνος του Τραμπ στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης  ήταν σε ευθεία αντίθεση με τον πολεμικό τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του και με την ένταση προφανή μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο, όπου μίλησε.
«Την τελευταία χρονιά κάναμε απίστευτη πρόοδο και είχαμε εξαιρετική επιτυχία» είπε ο Τραμπ. «… Μέσα από όλα αυτά, είδαμε την ομορφιά της ψυχής της Αμερικής και το ατσάλι στη ραχοκοκαλιά της Αμερικής».
Ο πρόεδρος έθεσε φιλόδοξη ατζέντα για το δεύτερο χρόνο της προεδρίας του, από το πρόγραμμα του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση της υποδομής της χώρας ως το τετράπλευρο πακέτο για τη μετανάστευση και την μείωση των τιμών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η ομιλία του διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά ήταν η μεγαλύτερη μετά την ομιλία του Κλίντον το 2000.
Περιέγραψε τις λεπτομέρειες για το πακέτο για την μετανάστευση, προσφέροντας υπηκοότητα στους παράνομους μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ ως παιδιά, γνωστούς ως «ονειροπόλους» με αντάλλαγμα την αύξηση των δαπανών για τη φύλαξη των συνόρων, συμπεριλαμβανομένου και του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τέλος στη λοταρία για τη βίζα και περιορισμό στην πολιτική για την επανένωση οικογενειών.
Είπε ότι οι Αμερικανοί πολίτες είδαν τις οικονομικές τους προοπτικές να θολώνουν και η προσωπική τους ασφάλεια να τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας συμμοριων, κατηγορώντας για αυτό την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων¨».
«Οι ΗΠΑ είναι σπλαχνικό έθνος» είπε. «..Αλλά ως πρόεδρος των ΗΠΑ, η ύψιστη υποχρέωση, η μέγιστη συμπόνοια μου και η διαρκής μου ανησυχία είναι για τα παιδιά της Αμερικής, τους εργάτες που δυσκολεύονται και τις ξεχασμένες κοινότητες της Αμερικής». Πρόσθεσε, σε μια προφανή αντίθεση με τους παράνομους μετανάστες «Οι Αμερικανοί είναι κι αυτοί ονειροπόλοι».
Ο Τραμπ έχει θέσει όριο τον Μάρτιο για τον τερματισμό της νομοθεσίας DACA για την προστασία των μεταναστών που ήρθαν παράνομα ως παιδιά, και προστατεύει από απέλαση όσους έχουν κάνει αίτηση προστασίας. Οι κοινοβουλευτικοί προσπαθούν να βρουν εναλλακτική λύση που να μπορεί να επιβιώσει από τις πολιτικές συμπληγάδες και των δύο νομοθετικών σωμάτων.
Η ομιλία έγινε σε μια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει ένα αριθμό προκλήσεων: το ιστορικά χαμηλό ποσοστό αποδοχής για τον αρχηγό της χώρας σε αυτό το σημείο της θητείας, την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 να επικρέμαται πάνω από την κυβέρνησή τους και στο μέλλον εκλογές στις οποίες οι Δημοκρατικοί αναμένεται να έχουν σημαντικές νίκες στο Κογκρέσο.
Οι Ρεπουμπλικανοί είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχοι στην Ουάσιγκτον, με τους Δημοκρατικούς να είναι εκτός εξουσίας τόσο στο Κογκρέσο όσο και στο Λευκό Οίκο. Αλλά το κόμμα τους έχει μόνο μια σημαντική νομοθετική νίκη να επιδείξει για τον πρώτο χρόνο, τον νέο φορολογικό νόμο.
Ο Τραμπ επεσήμανε αυτό το επίτευγμα – για το οποίο ξανά ισχυρίστηκε ότι είναι «οι μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική ιστορία» – ως συμβολή σε μια αναζωπυρωμένη οικονομία. Μίλησε για αύξηση των θέσεων εργασίας, μισθούς, εμπιστοσύνη σε μικρές επιχειρήσεις και ένα χρηματιστήριο που «έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κερδίζοντας 8 τρισεκατομμύρια σε αξία».
Ενώ οι Ρεπουμπλικανοί επιδοκίμαζαν σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας, οι Δημοκρατικοί ήταν ακίνητοι στα έδρανα. Όταν ο Τραμπ είπε ότι το ποσοστό ανεργίας στους Αφροαμερικανούς βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό ρεκόρ, τα μέλη του Congressional Black Caucus δεν χειροκρότησαν.
Για την επίσημη απάντησή τους οι Δημοκρατικοί επέλεξαν τον Τζο Κέννεντι, που ανήκει στην τρίτη γενιά των Κέννεντι στο Κογκρέσο. Μίλησε από ένα τεχνικό σχολείο στο Φολ Ρίβερ της Μασαχουσέτης. «Θα ήταν εύκολο να χαρακτηρίσουμε την περασμένη χρονιά απλώς ως χάος, κομματισμό, πολιτική» είπε. «Αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Η κυβέρνηση αυτή δεν στοχεύει σε νόμους που μας προστατεύουν – στοχεύουν την ίδια την ιδέα ότι είμαστε όλοι άξιοι προστασίας».
Ο Τραμπ έκανε μόνο μια περαστική αναφορά στην καταστροφή του Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα Μαρία, η αντιμετώπιση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο κριτικής ως ανεπαρκής και αργή.
Δεν ανέφερε την έρευνα για την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016, η οποία φτάνει σε κρίσιμο σημείο και θα μπορούσε να αναγκάσει τον πρόεδρο σε συνέντευξη από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιουλερ.

Μερικά από τα σημεία της ομιλίας του:

Τα «ορθάνοιχτα» σύνορα «κοστίζουν ζωές»
«Για δεκαετίες, τα ορθάνοιχτα σύνορα επέτρεψαν στα ναρκωτικά και στις συμμορίες να σαρώσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές μας. Επέτρεψαν σε εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να μπουν στον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με τους φτωχότερους Αμερικανούς. Και το πιο τραγικό, στοίχισαν την απώλεια της ζωής αθώων» υποστήριξε.

Είπε επίσης ότι επιθυμεί να νομοθετήσει το Κογκρέσο για το «δικαίωμα» των βαριά άρρωστων ανθρώπων στις ΗΠΑ «να δοκιμάζουν» πειραματικές θεραπείες που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές.

«Απειλή» για «τα συμφέροντά μας» η Κίνα και η Ρωσία
Οι χώρες που είναι «αντίπαλες» των ΗΠΑ, «όπως η Κίνα και η Ρωσία», απειλούν «τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος, κρίνοντας πως απέναντί τους, «η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση».

Για να εξασφαλιστεί «η ισχύς» της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απαίτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να «εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».

Κανένας «εφησυχασμός» απέναντι στη Βόρεια Κορέα
Προς το τέλος της ομιλίας αναφέρθηκε και στην πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, που έχει κλιμακωθεί υπό την προεδρία του και εν μέσω θερμής ρητορικής. Αναφέρθηκε στην τραγωδία του Οτο Ουάμπλερ, του φοιτητή που πέθανε μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα στις ΗΠΑ. Απευθύνθηκε στους γονείς του που ήταν στα θεωρεία χαρακτηρίζοντάς τους «μάρτυρες μιας μάστιγας που απειλεί τον κόσμο μας».

Αν και αυτή τη φορά δεν χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «μικρός πυραυλάνθρωπος» όπως έχει αποκαλέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, μίλησε με σκληρότητα και αποφασιστικότητα για την απειλή από τη Β. Κορέα. «Αρκεί να κοιτάξουμε τον διεφθαρμένο χαρακτήρα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας για να καταλάβουμε τη φύση της πυρηνική απειλής που θα μπορούσε να θέσει στην Αμερική και τους συμμάχους μας» είπε

«Η επικίνδυνη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας για να αποκτήσει (βαλλιστικούς) πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία (άσκησης της) μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος ενώπιον των Αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Διάταγμα Trump για να παραμείνει ανοικτή η φυλακή στο Γουαντάναμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την Τρίτη να παραμείνει ανοικτή η φυλακή του αμερικανικού στρατού στον Κόλπο Γουαντάναμο, ερχόμενος σε άλλη μια ρήξη με την πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που είχε προσπαθήσει επανειλημμένα, αλλά εντέλει μάταια, να κλείσει την αμφιλεγόμενη εγκατάσταση.
«Σήμερα, τηρώ άλλη μια υπόσχεση» της προεκλογικής εκστρατείας, υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Καπιτώλιο. «Μόλις υπέγραψα, πριν μπω εδώ, ένα διάταγμα που δίνει εντολή στον υπουργό να επανεξετάσει την πολιτική μας όσον αφορά τις στρατιωτικές φυλακές και να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο Γουαντάναμο», συμπλήρωσε.
«Ζητώ από το Κογκρέσο να εγγυηθεί ότι στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε την απαραίτητη εξουσία για να κρατάμε τους τρομοκράτες όπου τους καταδιώκουμε, όπου τους βρίσκουμε, και σε πολλές περιπτώσεις, στον Κόλπο Γουαντάναμο», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος, κερδίζοντας επευφημίες από τα στελέχη του κόμματός του στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ washingtonpost.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top