ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Μουζάλας: Μπορεί να μην τους αρέσει το φαΐ, αλλά φαΐ έχουν

elliniko-camp

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Ελληνικό, όπου στεγάζονται χιλιάδες πρόσφυγες.

Την Κυριακή πολλοί πρόσφυγες προχώρησαν την Κυριακή σε απεργία πείνας – άρνηση σίτισης, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Ο κ. Μουζάλας, αν και αρχικά φάνηκε ότι ήθελε να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, καθώς πήγε στο Ελληνικό χωρίς συνοδεία ή αστυνομική δύναμη, ζήτησε στη συνέχεια από αστυνομικό που βρισκόταν εκεί να σπάσει το λουκέτο της κατάληψης χώρου στο Ελληνικό, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ομάδα προσφύγων.

Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν στον κ. Μουζάλα να περάσει μέσα στον χώρο της κατάληψης. Πολλοί από αυτούς έχουν σταθεί μπροστά και πίσω από την σιδερένια πόρτα που παραμένει κλειστή με λουκέτο. Στο σημείο υπάρχουν και παιδιά, μερικά από τα οποία έχουν σκαρφαλώσει πάνω στην πόρτα.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως πάνες και βρεφικό γάλα, το φαγητό είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια, ενώ οι πρόσφυγες στερούνται πρόσβασης και στα νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές.

Γ. Μουζάλας: Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος είναι ελεύθερος να φύγει

Για «χειραγωγικά και χειραγωγημένα σκηνικά» έκανε λόγω λίγο αργότερα ο υπουργούς, σχολιάζοντας την ένταση, καταγγέλλοντας μάλιστα πως δεν υπήρξε «απεργία πείνας» αλλά προσπάθεια να εμποδίσουν τους αρμόδιους να φέρουν το φαγητό στους μετανάστες.

Τα επεισόδια τα έκαναν τριάντα άνθρωποι, εκτίμησε ο ίδιος. «Την ίδια ώρα που φώναζαν ότι θέλουν να πάνε τα παιδιά σε σχολείο, τα σχολικά περίμεναν απέξω για να πάρουν τα παιδιά», τόνισε ο υπουργός.

«Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτή τη δομή είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του», πρόσθεσε. «Οι ελλείψεις δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου και δεν θα την ανεχθούμε», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως όπως το κράτος δεν ασκεί βία, κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρόκειται να την ανεχτεί.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόσφυγες με τσαντίρια στους δρόμους και τις πλατείες (…) μπορεί να μην τους αρέσει το φαΐ αλλά φαΐ έχουν», είπε

πληροφορίες από skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top