ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτοιμη να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου δηλώνει η Βόρεια Κορέα

kim-inspecting2

Η Βόρεια Κορέα είπε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου όταν ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Κυριακή.
Μυστικές επαφές μεταξύ Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων επιβεβαιώνουν την διάθεση του Βορρά για την πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters, με τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.
Οι επαφές, ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, αφορούν συνομιλίες στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών με τη Βόρεια Κορέα μέσω της αποστολής της χώρας στον ΟΗΕ και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο πλευρών χρησιμοποιούν ένα ξεχωριστό κανάλι, σύμφωνα με την πηγή του Reuters.
Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ βασιζόταν κυρίως στις διαβεβαιώσεις της Νότιας Κορέας για τις προθέσεις του Κιμ .
Εκπρόσωποι της Νότιας Κορέας επισκέφθηκαν την Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα για να μεταφέρουν την πρόσκληση του Κιμ για συνάντηση. Ο Τραμπ που έχει ανταλλάξει πολεμοχαρείς απειλές με τον Κιμ εξέπληξε τον κόσμο συμφωνώντας να γίνει η συνάντηση με τον Κιμ για να συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ικανών να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα ωστόσο δεν έχει σπάσει την δημόσια σιωπή της για την συνάντηση κορυφής, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους προγραμματίζεται για τον Μάιο. Δεν έχει γίνει γνωστή καμιά πληροφορία για τον πιθανό τόπο τις συνομιλίες, που θα είναι η πρώτη ανάμεσα σε εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ και ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με το Reuters, η πηγή του αρνήθηκε να πει πότε ακριβώς έγιναν οι επαφές αλλά επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν πολλαπλές άμεσες επαφές.
«Οι ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πρόθυμος να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» είπε δεύτερος αξιωματούχος.
Η προεδρία της Νότιας Κορέας χαιρέτισε τις επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με εκπρόσωπό της να λέει ότι η εξέλιξη είναι «θετική».
Παραμένουν τα ερωτήματα του πώς ορίζει η Βόρεια Κορέα την αποπυρηνικοποίηση που η Ουάσιγκτον βλέπει ως εγκατάλειψη από την Πιονγκγιάνγκ του προγράμματος πυρηνικών όπλων.
Η Βόρεια Κορέα για αρκετά χρόνια δηλώνει ότι θα εξετάσει την εγκατάλειψη του πυρηνικού της οπλοστασίου αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Νότια Κορέα και την λεγόμενη πυρηνική ομπρέλα αποτροπής από την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Η ένταση που έχει προκληθεί από τις επανειλημμένες δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο και έχει αυξήσει τους φόβους για στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.
Ωστόσο η ανησυχία μειώθηκε σημαντικά μετά την αποστολή Βορειοκορεατών αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα τέλη Απριλίου οι δύο χώρες θα έχουν την πρώτη συνάντηση κορυφής μετά από μια δεκαετία.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top