ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έφυγε» ο Μάρτιν ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν

martin-mcguinness

Έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 66 ετών ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, ηγετικό στέλεχος του IRA που στη συνέχεια έπαιξε ρόλο-«κλειδί» στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία μαζί με τον Τζέρι Άνταμς.

Όπως έγινε γνωστό, αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα. Έως τον Ιανουάριο ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της Β.Ιρλανδίας.

O MακΓκίνες υπήρξε ένα από τα πλέον ενεργά στελέχη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού την ταραγμένη δεκαετία του 1970 και έφτασε σε ηλικία μόλις 21 ετών να γίνει το Νο2 της Οργάνωσης.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές στην ζωή του ήταν η χειραψία με την βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και η πρόποση προς τιμήν της.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, συγκινημένος, δήλωσε: «Σε όλη του τη ζωή ο Μάρτιν έδειξε αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ταπεινοφροσύνη. Το ίδιο έκανε και στη σύντομη ασθένειά του.»

Δείτε το αφιέρωμα του BBC: A look back at the life of Martin McGuinness

O ΜακΓκίνες γεννήθηκε στις 23 Μαϊου του 1950 στο Λόντονμπερι. Κατά την παιδική του ηλικία βίωσε την απαξία της προτεσταντικής κυβέρνησης για την καθολική Ιρλανδέζικη μειονότητα, που ονειρευόταν την ένωση με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αφησε τη δουλειά του ως μαθητευόμενος χασάπης για να ενταχθεί στον IRA, στα πρώτα βήματα της εξτρεμιστικής οργάνωσης κατά της βρετανικής κυριαρχίας και ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας της οργάνωσης.

Το 1972, σε ηλικία 21 ετών, ο Μακ Γκίνες ήταν από τα ηγετικά στελέχη του IRA, την περίοδο της «Ματωμένης Κυριακής», όταν 14 ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα, σκοτώθηκαν από στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Συνέχισε να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση για το επόμενο διάστημα, όταν ο IRA έκανε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις εντός κι εκτός Ιρλανδίας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην οργάνωση, είχε μεταφερθεί μυστικά στην Αγγλία για να συνομιλήσει με τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης.

Καταδικάστηκε από το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Ιρλανδίας, αφού συνελήφθη μέσα σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε εκρηκτικά και σφαίρες.

Σε όλη του τη μετέπειτα σταδιοδρομία, επέμεινε πως παραιτήθηκε οριστικά από τον IRA το 1974, όταν και έκανε τη μετάβαση στην πολιτική.

Κατά τη δεκαετία του ’80, ο ΜακΓκίνες αναδείχθηκε πλάι στον Τζέρι Άνταμς ως κεντρικός διαμορφωτής της παράταξης Σιν Φέιν, πολιτικού εκφραστή και συνοδοιπόρου του IRA.

Εξελέγη για πρώτη φορά το 1982, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον έλεγχο των στρατιωτικών εξτρεμιστών του ΙRA, τους οποίους κατάφερε να συμμορφώσει εν όψει της επικείμενης συμφωνίας. 

Μετά και τη δεύτερη κατάπαυση πυρός του IRA το 1997, ο ΜακΓκίνες έγινε ο βασικός διαπραγματευτής της Σιν Φέιν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που οδήγησαν τελικά στη συμφωνία ορόσημο του 1998, γνωστή και ως συμφωνία ειρήνης «Good Friday».

Μετά τη συμφωνία καλής πίστης του 1998, ο Μακ Γκίνες συνέχισε να παίζει κεντρικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνοντας τελικά την οριστική «εκεχειρία» μεταξύ κυβέρνησης και IRA.

Το επόμενο διάστημα ανέλαβε χρέη υπουργού παιδείας.

Το 2007 έγινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας με πρωθυπουργό τον Ιάν Πέιζλι. Οι δύο δημιούργησαν μια ιδιαίτερη συμμαχία, που σε συνεργασία με τους Πίτερ Ρόμπινσον και Αρλίν Φόστερ, δούλεψε συστηματικά προς την εμπέδωση της ειρήνης στη χώρα.

Ο Μακ Γκίνες είχε ανακοινώσει στις 19 Ιανουαρίου ότι αποσύρεται από την πολιτική και ότι δεν θα οδηγούσε το κόμμα του στις εκλογές του Μαρτίου. Νωρίτερα τον Ιανουάριο είχε παραιτηθεί από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Οπως είχε δηλώσει η ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε και η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την παραίτησή του, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί κάποιους μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του.

Πρόσφατα, ο Μακ Γκίνες είχε δηλώσει: «Ο πόλεμός μου έληξε. Η δουλειά μου ως πολιτικός ηγέτης είναι να αποτρέπω αυτόν τον πόλεμο, και την υποστηρίζω με πολύ πάθος».

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top