ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτος: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες

The aftermath of an explosion that took place at a Coptic church on Sunday in Tanta, Egypt, April 9, 2017. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών κήρυξε στην Αίγυπτο ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150.

Οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο την ώρα της λειτουργίας την Κυριακή των Βαΐων. Οι επιθέσεις έγιναν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους. Λίγη ώρα μετά την επίθεση στην πρώτη εκκλησία στην Τάντα, δεύτερη εκκλησία, αυτή τη φορά στην Αλεξάνδρεια και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δέχτηκε επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας. Ο βομβιστής ανατινάχτηκε έξω από τη χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια στην περιοχή Μανσέια.

Η τρομοκρατική οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από δύο τζιχαντιστές που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά, ενώ προειδοποίησε για νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε από τον στρατό της χώρας να αναπτύξει δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας.

Σύμφωνα με τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Αίγυπτο, είναι καλά όλοι οι Έλληνες που ζουν στην Αλεξάνδρεια.

Να μην επισκέπτονται τη χερσόνησο του Σινά και να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή, κάλεσε το Ισραήλ τους υπηκόους του.

Τις άνανδρες επιθέσεις καταδίκασαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Ντοναλντ Τραμπ. Νωρίτερα, τον αποτροπιασμό τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν εκφράσει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top