ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωνία στην Ευρώπη για τις Ευρωεκλογές- Έκλεισαν οι κάλπες σε επτά κράτη μέλη

Europarliament

Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν την Πέμπτη από την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία , ακολούθησαν την Παρασκευή η Ιρλανδία και η Τσεχία. Το Σάββατο ψήφισαν για την ΕΕ σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία καθώς και στα Γαλλικά Υπερπόντια Εδάφη, ενώ στις άλλες 21 χώρες της ΕΕ, την Κυριακή.

Συνολικά,427 εκατομμύρια πολίτες αποφασίζουν με τη ψήφο τους για τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Όλα τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο το βράδυ.

Για τους περισσότερους αναλυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν και κατά πόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν επί δεκαετίες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, θα παραλύσει σε περίπτωση υψηλών επιδόσεων ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών κομμάτων, που ως πρότινος παρέμεναν στο περιθώριο.

Μια μέρα πριν τις ευρωεκλογές είναι διάχυτη η αγωνία για σημαντική ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ότι περνά από το χέρι του για να καλύψει την διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Μαρίν Λεπέν.

2 – 2,5% προηγείται πλέον ξεκάθαρα η λίστα της Λεπέν έχοντας φθάσει το 25% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γεμάτοι ανησυχία οι οπαδοί του Μακρόν στοχεύουν πλέον στη μείωση όσο είναι δυνατόν της διαφοράς, διαπιστώνοντας ότι η πρωτιά τους έχει πλέον ξεφύγει, παρά τις δηλώσεις του προέδρου ότι «αρνείται την ηττοπάθεια».

Έτσι οι Μακρονικοί και ανάμεσά τους όλοι σχεδόν οι υπουργοί δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα αυτήν την εβδομάδα προσφέροντας εικόνες πρωτοφανείς για τα γαλλικά δεδομένα. Δεν είναι σύνηθες η υπουργός Υγείας να μοιράζει φυλλάδια σε λαϊκή αγορά ούτε ο υπουργός Παιδείας να συμμετέχει σε τηλεφωνική διαφημιστική καμπάνια. Αλλά ο πρόεδρος Μακρόν υπήρξε σαφής. Ζήτησε τη συμμετοχή όλων αφήνοντας να αιωρείται η απειλή του ανασχηματισμού.

Ο ίδιος στράφηκε στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα τους νέους. Επηρεασμένος από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το κλίμα έδωσε ξαφνική οικολογική στροφή στις επιλογές του και για να πείσει αποδέχθηκε, χθες το απόγευμα, 45λεπτη συνέντευξη στον γνωστό νεαρό σταρ του Youtube Ουγκό Τραβέρς. Ας σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή στους νέους 18-24 ετών έφθασε το 74%. Κατά συνέπεια οι νέοι αποτελούν και για τον πρόεδρο Μακρόν σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Στην Γερμανία, με αγωνία αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο και για τη βουλή του κρατιδίου της Βρέμης τα επιτελεία των γερμανικών κυβερνητικών κόμματων. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις στις ευρωεκλογές τα  δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να αναμένουν αισθητές απώλειες σε σχέση με το 2014. Κριτήριο για τα κόμματα δεν θα είναι όμως αυτές οι ευρωεκλογές του 2014 αλλά οι εθνικές το 2017. Τότε το CDU και το CSU είχαν συγκεντρώσει 32,9% και το SPD 20,5%.

Στην ηγεσία του SPD θεωρούν ότι μια πτώση κατά δύο μονάδες, δηλαδή ένα 18,5%, θα ήταν ένα αποδεχτό αποτέλεσμα από τα μέλη του κόμματος. Αυτοί οι υπολογισμοί θα ήταν όμως άχρηστοι αν επιβεβαιωθούν την Κυριακή οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν για πρώτη φορά μετά το 1945 τους Σοσιαλδημοκράτες να χάνουν την πρωτιά στις τοπικές εκλογές στη Βρέμη. Αν και με 670.000 κατοίκους η Βρέμη είναι το μικρότερο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, μια ήττα θα είχε για το SPD μεγάλη συμβολική σημασία και ενδεχομένως θα προκαλούσε προστριβές και ανακατατάξεις στο κόμμα. Ήδη κυκλοφορούν έντονες φήμες για την αντικατάσταση της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες από πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στην Ιταλία, όλα δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση Λέγκας και Πέντε Αστεριών θα αναδειχθεί νικήτρια στην αυριανή εκλογική διαδικασία, μιας και οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη πρωτιά στους ντι Μάιο και Μ. Σαλβίνι με ποσοστό που ξεπερνά το 50%

Τις τελευταίες εβδομάδες Λέγκα και Πέντε Αστέρια ανέβασαν τους τόνους. Τα Πέντε Αστέρια απέφυγαν την ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη ενώ το κόμμα του Σαλβίνι συνέχισε να κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία, «τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών». Τώρα, όμως, τα πνεύματα έχουν κάπως ηρεμήσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, η Λέγκα βρίσκεται στο 31% και τα Πέντε Αστέρια στο 22%. Η κεντροαριστερά διαθέτει το 21% της πρόθεσης ψήφου ενώ η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 9%.

Όλα δείχνουν ότι ο Ματτέο Σαλβίνι θα καταφέρει να κερδίσει αυτή  την μάχη. Με τις γνωστές θέσεις κατά των μεταναστών και υπέρ της άμεσης μείωσης των φόρων έχει καταφέρει να πείσει ένα σημαντικό ποσοστό εκλογέων. Ο Γραμματέας της Λέγκα, ο οποίος την τελευταία περίοδο έδωσε μεγάλη έμφαση στις κομματικές του εκδηλώσεις, σχετικά με την «επόμενη ημέρα», δηλώνει :«η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Θα ζητήσω, όμως, την εφαρμογή μιας και μοναδικής φορολογικής κλίμακας στο 15%».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top