ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018: 250 εκδηλώσεις σε όλη την πόλη

Αθήνα-Vivlio

Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, στην επίσημη τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Αρχίζει ταξίδι της Αθήνας. Η επιλογή της UNESCO αξίζει τον κόπο, όχι μόνο λόγω της ιστορίας της Αθήνας αλλά και των προοπτικών της έτσι όπως διαγράφονται σήμερα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος για την ανακήρυξη της Αθήνας ωςΠαγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 και υπογράμμισε: «H Αθήνα δικαιούται ιστορικά αυτή τη μεγάλη τιμή, την οποία θα δικαιώσουν οι προσπάθειες του δήμου, γιατί η Αθήνα είναι πόλη του βιβλίου, έχει δομή, υποδομή κι ανθρώπους, ξέρει να συνεργάζεται, ώστε να φανεί ποια είναι η αξία του βιβλίου σήμερα».

Συγχαίροντας τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη για τη δουλειά που έχει γίνει, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Αθήνα παίρνει τη σκυτάλη της διοργάνωσης από την UNESCO και αυτό συμβολίζει ότι μέσα από το βιβλίο κάνουμε τους πολιτισμούς να επικοινωνούν, να διαλέγονται, να φέρνουν ελευθερία και πολιτισμό». «Όλοι μας θα δικαιώσουμε επιλογή της Unesco» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην τελετή έναρξης, τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Νίκος Φίλης, την κυβέρνηση η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, και παρέστησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσώπησε η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του κόμματος, κυρία Νίκη Κεραμέως  ενώ παρευρέθησαν και εκπρόσωποι επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων.

«Σκοπός της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι να εμπνεύσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση και να αφήσει πολιτιστικά αποτυπώματα. Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει! Σε αυτή τη γιορτή είστε όλοι και όλες συνδιοργανωτές, μέτοχοι και καλεσμένοι» τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «ο σύγχρονος πολιτισμός μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης συμβάλλουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανοδική τουριστική πορεία της Αθήνας, με περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017. Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μια ακόμη διεθνής διάκριση για την πόλη μας, της οποίας την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο συντονιστής της UNESCO για τα θέματα βιβλίου κ. Ian Denison, μίλησε για τις «δυσκολίες ελευθερίας, έκφρασης και λόγου που διαπιστώνονται σε πολλές χώρες», απευθύνοντας έκκληση ώστε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες και αυτή η ελευθερία, να εξασφαλιστεί. «Το ερώτημα δεν είναι γιατί επελέγη η Αθήνα, αλλά γιατί δεν επελέγη νωρίτερα» επισήμανε ο κ. Denison, αναφέροντας ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας προκρίθηκε για την ποιότητα της πρότασης, για την πρόσβαση κάθε ομάδας πληθυσμού στο βιβλίο, καθώς και για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στο πρόγραμμα. «Είναι μια πρόκληση και κινητοποίηση για να δημιουργηθούν δίκτυα πού θα συνεχίσουν στο μέλλον. Ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των λαών» είπε ο συντονιστής της UNESCO.

Με μία μεγάλη γιορτή στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ξεκίνησε η μεγάλη αυτή διοργάνωση του δήμου Αθηναίων, που φέρνει την Αθήνα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για έναν από τους πιο δυναμικούς χώρους της δημιουργίας και του πολιτισμού, τον χώρο της συγγραφής και του βιβλίου.

Στη διοργάνωση συμβάλλουν όλα τα προγράμματα και οι οργανισμοί του δήμου Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Τεχνόπολη, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, τα Ανοικτά Σχολεία, η πλατφόρμα συνΑθηνά – και βέβαια οι φορείς του βιβλίου – συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοθήκες, ινστιτούτα.

Με σύνθημα «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει» η πρωτεύουσα για έναν χρόνο, με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, θα κινείται στους ρυθμούς της αγάπης για το βιβλίο.

Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου). Πολύτιμοι υποστηρικτές επίσης είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει!

Επισκέψεις σπουδαίων ξένων συγγραφέων

Το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 250 εκδηλώσεις αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σπουδαίοι συγγραφείς θα επισκεφθούν την Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου. Την αρχή έκανε ήδη η Herta Mueller ενώ αναμένονται οι Ian McEwan, John Connoly και George Saunders. Θα έλθει και ένας κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας του οποίου το όνομα φυλάσσεται ως έκπληξη και θα ανακοινωθεί στο μέλλον.

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα έχει η Κινητή βιβλιοθήκη που θα ταξιδέψει το Μάιο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Το βιβλίο θα συναντήσει τους κατοίκους της πόλης στις γειτονιές εκεί όπου θα διοργανωθούν καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα με έμπνευση το βιβλίο. Θα δούμε δημόσιες αναγνώσεις από νέους καλλιτέχνες σε απρόσμενα σημεία της πόλης εκεί όπου διάγουμε όλοι τον καθημερινό μας βίο.

Στρογγυλά τραπέζια σε συνδιοργάνωση με πρεσβείες και ινστιτούτα θα πραγματοποιούν μέσα στη χρονιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους διαγενεακούς διαλόγους της ισραηλινής λογοτεχνίας.

Παράλληλα μέσα από τις “Ανοικτές συλλογές” 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για εκδηλώσεις και συνέργειες που θα αποκαλύψουν ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, που θα είναι δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, σε μια σκυταλοδρομία μοναδικών θησαυρών που θα διαρκέσει 12 μήνες, με στόχο μάλιστα να γίνει θεσμός για τη πόλη, μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top