ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

Greek and European union flags flutters in front of the Acropolis in Athens on November 5, 2013. The so-called troika of international creditors returned to Athens on November 4 for another round of crucial talks with Greece's debt-wracked government, as unions prepared for a general strike. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, καθώς και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Στο προοίμιο της συνεδρίασης στη Μάλτα δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ότι: «Αναμένω ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει. Δεν έχει τόση σημασία με ποιο ποσό. Καθοριστικό είναι ότι θα το πράξει».

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι: «Αναμένω επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μελλοντικά νέο πρόγραμμα και ότι το 2018 θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως έχει προγραμματιστεί.» Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι «το ζήτημα Ελλάδα δεν θα παίξει ρόλο στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα«.

Εμπιστευτική συνάντηση Σόιμπλε Ντάισελμπλουμ

Χθες, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ συναντήθηκαν στο Βερολίνο με στόχο να συντονίσουν την διαπραγματευτική γραμμή των συνομιλιών στη Μάλτα. Η συνάντηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο ήταν ωστόσο εμπιστευτική και κατά συνέπεια δεν έγιναν δηλώσεις.

Ας σημειωθεί ότι αφορμή για την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο ήταν η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της «Ημέρας Γερμανικών Τραπεζών».

Τη ίδια στιγμή σκεπτικός για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εμφανίζεται ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σίλινγκ, ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι «είναι πρόωρο να δώσουμε στην Ελλάδα το τελικό πράσινο φως«. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει προόδους στις νέες μεταρρυθμίσεις, το ζητούμενο είναι να εφαρμοστoύν όλα όσα συμφωνήθηκαν».

Süddeutsche Zeitung: η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς στο Βερολίνο

H γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού.

Όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, «η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει πού βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο«.

Την εγκυρότητα αυτής της άποψης καταδεικνύει σύμφωνα με τη SZ και η εμπιστευτική συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο. Αντικείμενο αυτής -σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους- ήταν κυρίως ο συντονισμός της διαπραγματευτικής γραμμής για τις συνομιλίες που θα έπονταν μετά από λίγες ώρες στη Μάλτα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το άρθρο, στο Βερολίνο «κινούνται τα νήματα, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις. Ωστόσο, στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η γερμανική κατευθυντήρια γραμμή«.

Το άρθρο αναφέρεται και στην ανυποχώρητη στάση του Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το Ταμείο. «Τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα«, προσθέτει η SZ.

πηγή: dw.com/skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top