ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στα γραφεία της ΔΕΗ

dei2

Έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ έκαναν κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για υπόθεση που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με καταγγελία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Επιχείρησης στην αγορά.

Σύμφωνα με πηγές των Νέων, πολυμελής ομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού των Βρυξελλών (DG Com) επισκέφθηκε, δίχως προηγούμενη ενημέρωση, τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη προκειμένου να συλλέξει στοιχεία που σχετίζονται με υπόθεση διαμόρφωσης της τιμολόγησης στην αγορά χονδρικής.

Εν προκειμένω, η καταγγελία που έχει γίνει κατά της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες φαίρεται να αφορά τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής (γνωστής ως Οριακής Τιμής) και πώς αυτή επηρεάζεται από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά.

Η έρευνα της DG Com εξελίσσεται σε άκρα μυστικότητα, συμπίπτει ωστόσο χρονικά με ένα νέο πόλεμο ο οποίος έχει ξεσπάσει στον χώρο του ρεύματος με αντικείμενο τις τιμές και το κόστος που τις επηρεάζει. Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη μίλησε για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού από τρίτους παίκτες με στόχο την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.

Το τάιμινγκ της έρευνας συμπίπτει επίσης με τις ευρύτερες πιέσεις που ασκούν οι δανειστές στη ΔΕΗ για τη λήψη δομικών μέτρων που θα ανοίξουν την αγορά, όπως η πώληση μονάδων.
Τα ανοικτά πάντως θέματα που έχει η ΔΕΗ με τις ευρωπαϊκές Αρχές ανταγωνισμού είναι πάμπολλα και αφορούν τόσο υποθέσεις εναντίον της όσο και καταγγελίες που έχει κάνει η ίδια η Επιχείρηση στις Βρυξέλλες. Τέτοια θέματα είναι, από την άτυπη καταγγελία της ΔΕΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ) μέχρι τις διπλές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου τον Δεκέμβριο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της επιχείρησης στον λιγνίτη, αλλά και την πρόσφατη συμφωνία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με το Δημόσιο για τη δανειοδότηση της ΔΕΗ και την έγκριση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

πηγή: tovima.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top