ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιχμές για απόπειρες της κυβέρνησης να περιορίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος

lady-justice-1000-560

Νέες αιχμές για απόπειρες της κυβέρνησης να περιορίσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.
Επισήμανε ότι η δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο στους δικαστικούς, δεν είναι δηλαδή προϊόν χάρης ή συναλλαγής, αλλά αποτελεί εγγύηση προς όφελος του λαού και του κράτους.
Τόνισε ότι συνέπεια του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας είναι πάντοτε η αύξηση της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η υπονόμευση των δικαστών γίνεται μέσω λεκτικής απαξίωσης ή με ωμές πράξεις.
Η τοποθέτηση του κ. Σεβαστίδη έρχεται δύο ημέρες μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Ένωση στη γενική συνέλευσή της, με το οποίο προειδοποίησε την κυβέρνηση πως επιθέσεις κατά των δικαστών υπονομεύουν το ίδιο το πολίτευμα.
Ο κ. Σεβαστίδης υπογράμμισε ότι η τάση για πολιτικές παρεμβάσεις στην δικαστική εξουσία είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, παραθέτοντας πως παραδείγματα τις εξελίξεις στην Πολωνία και την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ενεργοποιήσει την Τετάρτη την επίσημη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η ευρω-σκεπτικιστική κυβέρνηση, ενώ στην Τουρκία εκατοντάδες δικαστικοί έχουν καρατομηθεί ή και φυλακιστεί την τελευταία 3ετία.
«Υπάρχει μία παγκόσμια τάση υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια της εκτελεστικής» και σε βάρος των νομοθετικών και των δικαστικών Αρχών, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Αναφερόμενος στην κόντρα με την κυβέρνηση για το πόθεν έσχες των δικαστικών, ο κ. Σεβαστίδης εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα η όλη αντιπαράθεση αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης.

Εξάλλου μιλώντας στο ραδιόφωνο Θεμα 104,6 ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, ανέφερε πως στην κυβέρνηση προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών.
«Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εξουσίες είναι ισότιμες και δεν μπορεί να γίνεται αυτό», σημείωσε ο κ. Σαλάτας μιλώντας για «πρωτόγνωρες καταστάσεις». «Οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται αλλά πρέπει να γίνεται κόσμια. Η κρίση του υπουργού είναι παρέμβαση», πρόσθεσε.
«Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέλευση. Να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Κοντονής ώστε να μην έχει την ανάγκη προφύλαξης», συνέχισε ο κ. Σαλάτας αναφερόμενος στην απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης από τη Συνέλευση του Σαββάτου.
πληροφορίες skai.gr/ liberal.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top