ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει το αφήγημα ο Τραμπ: Ο Πούτιν ήθελε την Κλίντον

trumps1

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τετάρτη ότι δεν ψέγει τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ για την συνάντησή του με τη Ρωσίδα δικηγόρο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας .

Όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε για την συνάντηση του γυιού του με την δικηγόρο Νατάλια Βεσελνιτσκαγια τον Ιούνιο του 2016, ο πρόεδρος είπε στο Reuters «Όχι, δεν το γνώριζε μέρι πριν λίγες μέρες όταν το άκουσα».

Ο Τραμπ Τζούνιορ είχε δεχθεί με προθυμία να συναντήσει την γυναίκα που του είχε ειπωθεί ότι είναι δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης και μπορεί να διέθετε επιβαρυντικές πληροφορίες για την αντίπαλο του πατέρα του, ως μέρος της επίσημης στήριξης της Μόσχας στην καμπάνια Τραμπ, σύμφωνα με τα emails που δημοσίευσε ο υιός Τραμπ την Τρίτη.

 Στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ είπε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει το γιο του για την συνάντηση αυτή. Είπε ότι ήταν μια απόφαση μέσα στον αναβρασμό μιας μη παραδοσιακής εκλογικής εκστρατείας. «Πιστεύω ότι πολλοί θα έκαναν τέτοια συνάντηση» είπε. «Ήταν 20λεπτη από ό,τι ακούω. Πολλοί άνθρωποι, και πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί λένε ότι όλοι θα το έκαναν».

Τα μέιλς αυτά είναι η πιο συγκεκριμένη απόδειξη ότι αξιωματούχοι της καμπάνιας Τραμπ μπορεί να είχαν την θέληση να δεχθούν ρωσική βοήθεια για να κερδίσουν την εκλογή της 8ης Νοεμβρίου, ζήτημα που έχει προκαλέσει σκιές στην προεδρία του Τραμπ και έχει κινητοποιήσει έρευνες από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Κογκρέσο.

Ο Τραμπ Τζούνιορ είπε σε συνέντευξη στο  Fox News ότι «εκ των υστέρων πιθανά θα είχα δράσει διαφορετικά».

Στην συνέντευξη στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος είπε ότι ρώτησε απευθείας τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν αν είχε αναμιχθεί, όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν συμπεράνει, στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και ότι ο Πούτιν επέμενε πως όχι.

 Ο Τραμπ είπε ότι στα πρώτα 20 με 25 λεπτά της συνάντησής του με τον Πούτιν συζήτησε το θέμα της ανάμιξης.

 «Είπα ‘Το έκανες;’ Και είπε ‘Οχι, δεν το έκανα. Φυσικά όχι.’ Μετά τον ρώτησα δεύτερη φορά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είπε οπωσδήποτε όχι» είπε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε αν πίστεψε την άρνηση του Πούτιν, ο Τραμπ έκανε παύση.

 «Κοιτάξτε. Κάτι έγινε και θα βρούμε τι είναι, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην εκλογική μας διαδικασία. Ετσι κάτι συνέβη και θα βρούμε τι ήταν» είπε.

 Σχετικά με τον Πούτιν πρόσθεσε: «Κάποιος είπε όντως αν το έκανε, δεν θα μπορούσες να το βρεις. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρουσα άποψη».

Ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ακόμα και μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, έχουν πει ότι η Ρωσία αναμίχθηκε στις εκλογές, ο Τραμπ αμφιταλαντεύεται ισχυριζόμενος κατά καιρούς ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι.

 Ο Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί τον Πούτιν. Είπε ότι τόσο  ο Πούτιν όσο και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ φροντίζουν τα συμφέροντα των χωρών τους, όπως ο ίδιος τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

 «Δεν είμαι άνθρωπος που εμπιστεύομαι πολλούς. Αλλά είναι ο ηγέτης της Ρωσίας. Είναι η δεύτερη πιο ισχυρή πυρηνική δύναμη στον πλανήτη. Εγώ είμαι ο ηγέτης των ΗΠΑ. Αγαπώ την χώρα μου. Αγαπά την δική του» είπε ο Τραμπ.

 Στο παρελθόν ο Τραμπ έχει πει ότι δεν υπήρξε  συμπαιγνία μεταξύ της καμπάνιας του και της Ρωσίας.

 «Υπήρχε μηδενικός συντονισμός. Είναι το πιο ηλίθιο πράγμα που έχω ακούσει» είπε.

 Ο πρόεδρος είπε ότι οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν τις κατηγορίες για να δικαιολογήσουν την ήττα της Κλίντον λέγοντας: «Ο Λευκός Οίκος λειτουργεί μια χαρά παρά την απάτη που έχουν στήσει οι Δημοκρατικοί».

 Αν και ο Τραμπ και ο Πούτιν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε μέρος της Συρίας, ο Τραμπ είπε ότι τα συμφέροντά του ήταν αντίθετα σε άλλα θέματα. Είπε ότι η δική του άποψη για την ενίσχυση του στρατού των ΗΠΑ και η ώθησή του για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ είναι σε άμεση σύγκρουση με τον Πούτιν, που η χώρα του εξαρτάται από εξαγωγή ενέργειας.

 Και αυτές οι διαφορές τον κάνουν να αναρωτιέται κατά πόσο ο Πούτιν ήθελε πράγματι να τον υποστηρίξει όπως λένε τα μμε. «Είναι μια ερώτηση που όντως θα ήθελα να είχα κάνει στον Πούτιν: Αλήθεια με υποστήριζες ;»

αποσπάσματα της συνέντευξης: reut.rs/2sRVuHc

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top