ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η ανασύνταξη, η ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Tsipras_KEA

Το απόγευμα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που ξεκίνησε χθες στο ΣΕΦ, με κεντρικό σύνθημα της συνεδρίασης: «Ξεκινάμε για την Αριστερά της Εποχής μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ευθύς εξαρχής τον στόχο του εγχειρήματος: συγκρότηση «μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια νέα νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και σε μια νέα πορεία δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας». Μάχη απέναντι «στην επέλαση του πιο σκοτεινού αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού συντηρητισμού», είπε, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ για την πολιτική της σε όλους τους τομείς. «Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι στόχος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η «ανασύνταξη, η ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός της πολιτικής συμμαχίας σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της αριστεράς, της κυβερνώσας αριστεράς».

«Απευθύνουμε προσκλητήριο ενότητας και κοινής δράσης, σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να αλλάξουμε τη πορεία της χώρας, να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη», είπε και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

Οι άλλοι ομιλητές

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «ώριμο βήμα» την πρωτοβουλία ένωσης δυνάμεων «από διαφορετική προέλευση» που όμως «συγκλίνουν και εκφράζονται» από την κοινή διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι δεν αποτελεί ένα εγχείρημα «από το μηδέν», αλλά για μια «κορύφωση», αφού από αρκετά χρόνια πριν και σε διαφορετικές φάσεις ήρθαν τα «κύματα συνεύρεσης», από τα «πρώτα χρόνια του μνημονίου» μέχρι την κυβέρνηση.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του, υποστήριξε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, Νίκος Παππάς. Είπε ότι η προσθήκη προσδιορισμού στο «ΣΥΡΙΖΑ» θα σηματοδοτήσει την προοδευτική παράταξη και τον οικολογικό προσανατολισμό της. Ανέφερε ότι στα δημοκρατικά κόμματα τα μέλη έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και στο θέμα του ονόματος.

Την άποψη ότι «δεν χωράνε όλοι» στο «συλλογικό εμείς», είχε εκφράσει μόλις πριν ο Πάνος Λάμπρου (53+), μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Να χωρέσει και τον Άρη Βελουχιώτη και αυτόν που τον κατέδωσε;», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα ότι δεν μπορεί στον «πυρήνα» της νέας προσπάθειας να βρίσκεται η οικολογία, και ταυτόχρονα να περιλαμβάνει «αυτούς που παίζουν ρόλο στις εξορύξεις χρυσού».

«Για να μην καταντήσει ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, χρειάζονται αρχές», τόνισε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτηση του είπε ότι είναι μέρα χαράς, καθώς σμίγουν σήμερα παλιοί και νέοι, κάποιοι παλιότεροι που είχαν χωρίσει και ξανασμίγουν και οι νεότεροι που έρχονται, για να χτιστεί ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η εντολή των εκλογών. Ο βουλευτής επισήμανε ότι σωστά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται κόμμα συστημικής αντιπολίτευσης, για να σημειώσει ότι πρέπει να είναι της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης.

Σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Ξεκινάμε για τη σύγχρονη πληθυντική αριστερά, όπου οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας θα μπολιάσουν τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά», τόνισε, ζητώντας να ξαναπιάσουμε το νήμα από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ότι το αποτέλεσμα είναι εντολή μετασχηματισμού.

Για «μέρα χαράς και ελπίδας» έκανε λόγο η βουλευτής και πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι αυτό που «ενώνει» όσους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι οι «κοινές αξίες», όπως η πίστη στην ισότητα, η αλληλεγγύη, το όχι στο νεοφασισμό και το νεοφιλελευθερισμό.

«Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των «παλιών» «, είπε ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου.

«Το 32% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε την προοδευτική πολιτική, όχι μόνο για σήμερα, αλλά για αύριο», σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι το ισοζύγιο για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό.

O Παναγιώτης Παναγιώτου («Γέφυρα») υπογράμμισε την ανάγκη ενός «μετασχηματισμού» που θα συνδυάζει αφενός τη «συνέχεια» και αφετέρου το νέο, με «αμετάθετο στόχο» τη «μεγάλη, προοδευτική, πολιτική και κοινωνική παράταξη». Επιπλέον, επιτέθηκε στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τη «αυταρχική δεξιά» που επανέφερε «πρακτικές διαπλοκής και πελατειακού κράτους».

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top