ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την Κορεατική χερσόνησο ως απάντηση στις πυραυλικές δοκιμές

b1b lancer

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν πάνω από την Κορεατική χερσόνησο σε μια επίδειξη δύναμης μετά την πρόσφατη βορεοκορεατική πυραυλική δοκιμή.
Την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι προχώρησε δε νέα επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) αποδεικνύοντας την ικανότητά της να πλήξη την ενδοχώρα των ΗΠΑ.
Η πτήση των B-1B πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ως άμεση απάντηση της πυραυλικής δοκιμής και της προηγούμενης εκτόξευσης του πυραύλου «Hwansong-14» στις 3 Ιουλίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής Αεροπορίας. Τα βομβαρδιστικά σηκώθηκαν από την βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ και στη διάρκεια της άσκησης συνοδεύτηκαν από ιαπωνικά και νοτιοκορεατικά μαχητικά αεροπλάνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Η Βόρεια Κορέα παραμένει η πιο επείγουσα απειλή στην σταθερότητα της περιοχής» είπε σε δήλωσή του ο διοικητής της Αεροπορικής Δύναμης του Ειρηνικού στρατηγός Τέρενς Ο’Σόνεσι. «Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας».
Οι ΗΠΑ στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσεις υπερπτήσεις του υπερηχητικού βομβαρδιστικού B1-B «Lancer» ως επίδειξη ισχύος σε πυραυλικές ή πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε ο ίδιος την πυραυλική δοκιμή την Παρασκευή και είπε ότι ήταν μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ ότι δεν θα είναι ασφαλείς από την καταστροφή αν επιχειρήσουν να επιτεθούν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Β.Κορέας.
Η Κίνα, που είναι ο κύριο σύμμαχος της Β. Κορέας, λέει ότι είναι αντίθετη με τις δοκιμές, που παραβιάζουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ.
«Ταυτόχρονα, η Κίνα ελπίζει όλες οι πλευρές να δράσουν με σύνεση, για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων» ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Κίνας το Σάββατο.
Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε «πολύ απογοητευμένος από την Κίνα».
Χρησιμοποιώντας την προσφιλή του διπλωματία των tweets, δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει τίποτε προς το όφελος των ΗΠΑ, αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση «στους προηγούμενους ανόητους ηγέτες» των ΗΠΑ.

trump-tweet-china
«Είμαι πολύ απογοητευμένος με την Κίνα. Οι ανόητοι προηγούμενοι ηγέτες, τους επέτρεψαν να αποκομίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από εμπορικές συναλλαγές, ωστόσο…», ανέφερε στο πρώτο του σχόλιο και συνέχισε:
«…Δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για μας σε ό,τι αφορά την Βόρεια Κορέα, απλώς μιλάνε. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον αυτό να συνεχιστεί. Η Κίνα μπορεί εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα!».

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top