ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Ανάλυση: Brexit και Ευρωπαϊκή Ένωση- Οι πιθανές συνέπειες στις εξωτερικές σχέσεις και την πολιτική

Brexit

Το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με αφορμή την σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, δημοσιεύει την μελέτη μιας νέας επιστήμονος, επικεντρωμένη στις επιπτώσεις του Brexit, κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την ΕΕ.

Η ανάλυση της δικηγόρου και διεθνολόγου, Χαράς Σερέτη, προσεγγίζει μέσα από την επισκόπηση της επίκαιρης διεθνούς βιβλιογραφίας, τις πιο σημαντικές επιπτώσεις, είτε της συμφωνημένης, είτε της άτακτης εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Το άμεσο και έμμεσο χρηματικό κόστος, την ανατροπή των εμπορικών συμφωνιών, τον κίνδυνο του διεθνούς «αποκλεισμού» μιας εκ φύσεως εξωστρεφούς χώρας και οικονομίας καθώς και τον περιορισμό στην ελευθερία των μετακινήσεων ατόμων, προϊόντων και υπηρεσιών. Ακόμα προσεγγίζονται οι εκτιμήσεις υποβάθμισης του διεθνούς ρόλου και κύρους της πάλαι ποτέ υπερδύναμης αλλά και οι ανακατατάξεις στα ευαίσθητα ζητήματα της άμυνας, της ασφάλειας και των συνόρων μετά την αποκοπή της από την Ένωση.

Από την παράθεση των επιπτώσεων αιτιολογείται σε μεγάλο βαθμό το σημερινό –προ της ψηφοφορίας- πολιτικό αδιέξοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αδυναμία του Βρετανικού κοινοβουλίου να προχωρήσει στην ψήφιση του λεγόμενου «νόμου του Brexit».

Στην μελέτη αναφέρονται ακόμα οι επιπτώσεις του Brexit από την πλευρά της ΕΕ και γίνεται μια πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης των πιθανών επιπτώσεων για την χώρα μας. – Χρόνος ανάγνωσης 18′ 

Ανάλυση_Brexit

Ανάλυση_Brexit

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top