ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανάπτυξη 1,9% για την ελληνική οικονομία το 2018 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

elstat1

Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,9%, ποσοστό χαμηλότερο και από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2%) αλλά και από τα όσα αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό (2,1%) έκλεισε το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η υπερσυγκράτηση των δαπανών του δημοσίου και η ισχνή αύξηση των επενδύσεων, συγκράτησε τον ρυθμό ανάπτυξης. Η τελική καταναλωτική δαπάνη, αυξήθηκε κατά μόλις 0,3% ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε κατά 1,1% με την κατανάλωση της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κατά 2,5%.

Οι εξαγωγές στήριξαν το ΑΕΠ καθώς αυξήθηκαν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό έναντι των εισαγωγών (8,7% έναντι 4,2%). Στις επενδύσεις (όπως αποτυπώνονται στη μεταβολή του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου) η αύξηση ήταν ισχνή της τάξεως του 1,8%.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top