ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστασιάδης: Να μην πάνε χαμένα τα 43 χρόνια πόνου

anastasiadis-timvos

Με τη συμπλήρωση σήμερα 43 χρόνων από τη τουρκική εισβολή, η Κύπρος καταδικάζει το έγκλημα, αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες και διατρανώνει την αποφασιστικότητά της για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Σε όλες τις πόλεις του ελευθέρου τμήματος της Κύπρου οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για τους αγνοούμενους. Στις 5:30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του «Αττίλα», ήχησαν οι σειρήνες. Στις 8:00 παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων, τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες, κατά την τουρκική εισβολή και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια έγινε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος.

Το βράδυ οργανώνεται στο προεδρικό μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια για την Κύπρο και τους αγώνες της.

anastasiadis-fb

Να μην πάνε χαμένα τα 43 χρόνια πόνου, απογοήτευσης και απώλειας ζήτησε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τη θλιβερή 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου του 1974.
«Μετρώντας κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα χρόνια της εισβολής, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μετρούμε τον πόνο, την απογοήτευση, την απώλεια. Την απώλεια της πατρίδας, των ανθρώπων, των μνημείων, αλλά όχι της μνήμης», έγραψε σε σχόλιό του στο Facebook. «Η μνήμη είναι εκεί, ισχυρή και ακλόνητη να στηρίζει την πίστη στην επιστροφή, τον αγώνα για τη δημιουργία μίας πατρίδας ελεύθερης, απαλλαγμένης από κατοχικά στρατεύματα που να ανήκει πραγματικά στους πολίτες της».
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «χρωστάμε σε πολλούς», αναφερόμενος σε αυτούς «που πολέμησαν και χάσαμε αλλά και σε αυτούς που πολέμησαν και είναι δίπλα μας φέροντας την αναπηρία και τις ουλές του πολέμου ως σημάδια πόνου και περηφάνιας».
«Σε όλους αυτούς , οφείλουμε τον πιο μεγάλο φόρο τιμής, γιατί αποτελούν το πρότυπο μας και γι αυτούς οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι», είπε δίνοντας την υπόσχεση ότι «η θυσία τους, ο πόνος τους, δεν θα παν χαμένα, αλλά η δική τους μνήμη και αγώνας θα αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγεί σε όλες μας τις πράξεις για το καλό της πατρίδας».

Στα Κατεχόμενα η επέτειος «γιορτάστηκε» με μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του τουρκοκύπριου Μουσταφά Ακιντζί έχοντας στο πλευρό του τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή της εισβολής, ο Ακιντζί επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι τότε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν είχαν την πολυτέλεια να τηρήσουν σιωπηλή στάση απέναντι στις εξελίξεις». Μάλιστα υποστήριξε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε να επέμβει στα εσωτερικά δρώμενα της Κύπρου για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας δομής, ενός νέου συνεταιρισμού, ο οποίος θα στηριζόταν στη συνεργασία δυο ιδρυτικών κρατών».
Σε τηλεοπτικό μήνυμα, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τις εγγυήσεις και την ασφάλεια τον «άνοιξε μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η ελληνοκυπριακή ή η Ελλάδα»!
Οσο για τη στάση της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα -και ναυάγησαν- στην Ελβετία, τόνισε: «Φυσικά δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την αρχή «μηδέν στρατός- μηδέν εγγυήσεις»». Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στο Κραν Μοντανά η λύση δεν ήταν εφικτή, παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα πραγματοποίησαν ανοίγματα στα πεδία του εδαφικού και των εγγυήσεων, εξαιτίας της στάσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιλέγει να εστιάσει σε κάποια σημεία του Σχεδίου Ανάν, αγνοώντας στοιχεία του σχεδίου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της» υποστήριξε.
Πάντως αναφέρθηκε στο όραμα των Τουρκοκυπρίων που είναι να γίνουν «ένας από τους ίσους εταίρους» και έκανε λόγο για λύση που θα ενώσει την Κύπρο σε δύο ίσως συνιστώσες πολιτείες.
πληροφορίες από protagon.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top