ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου η τραγωδία στην Αν. Αττική

siskepsi-maximou

Τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία είχε προγραμματίσει φιέστες για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και ευρύ ανασχηματισμό, πιθανότατα πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έφερε η τραγωδία στην Ανατολική Αττική με τα δεκάδες θύματα και την καταστροφή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με στόχο την επικοινωνιακή, κυρίως διαχείρηση της κρίσης, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίας, ο πρωθυπουργός έβαλε προς τον παρόν στην άκρη τα σχέδια για τον ανασχηματισμό, όσο και για τις φιέστες «εξόδου από τα μνημόνια».

Αν και τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εφάρμοσαν κανένα σχέδιο τις κρίσιμες ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς, ακόμη και ότι δεν υπήρχε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση και συντονισμός, η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί τα λάθη που έγιναν…

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ανέφερε ότι η λογική των παραιτήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις «στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μιας κατάστασης, μιας κριτικής» και επανέλαβε αυτό που έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός, ότι «το σημαντικό είναι, αφού παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα και πολιτικά και επιχειρησιακά, όλα όσα έγιναν».

Σε ό, τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

Εμφανής ήταν και η προσπάθειά του να  διαψεύσει τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες που ανέφεραν ότι ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουρού, από νωρίς το βράδυ της πυρκαγιάς ότι υπήρξαν πολλά θύματα.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός γνώριζε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι υπήρχαν νεκροί, είπε: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται» και εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε, επιστρέφοντας εκτάκτως από τη Βοσνία, από τις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. «Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν σε διαρκή σύσκεψη που κράτησε, περίπου μέχρι τις 3.30 τη νύχτα, κατά την οποία επέβλεπε το έργο του συντονισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και του απεγκλωβισμού, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση κατά τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα για να κάνει μια δήλωση, στην οποία τόνισε ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ μίλησε και για το μέγεθος της καταστροφής.

Απέφυγε, επίσης να απαντήσει εάν υπήρχε εντολή εκκένωσης της περιοχής, αναφέροντας πως  η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ωστόσο πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Όπως συμπλήρωσε, αρμόδιος για την εκκένωση της περιοχής, με βάση το νόμο, είναι ο δήμαρχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω τη διάθεση ή τον σκοπό να επιρρίψω ευθύνη στον οποιοδήποτε». Σημείωσε ότι οι πυροσβέστες και οι επιτελείς είπαν ότι επρόκειτο για μια πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 5 χιλιόμετρα σε περίπου μιάμιση ώρα και επομένως «αυτό που αποτιμάται είναι ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο»

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top