ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατροπές στο χώρο του προοδευτικού κέντρου δείχνει έρευνα της Prorata- Αλλάζει τα δεδομένα η δημιουργία νέου κόμματος

OraApofaseon_Floridis

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί το εύρημα  της δημοσκόπησης  Σφυγμός της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» την περίοδο 1-3 Μαρτίου 2017,  για το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέου κόμματος, στο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα ,με την έρευνα, η εκλογική επιρροή ενός νέου κόμματος από την πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων»  στην οποία συμμετέχουν οι τρεις πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργο Φλωρίδη) ξεπερνά τα αντίστοιχα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς πρόθυμο να το ψηφίσει δηλώνει το 11% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, έναντι 9% και 8% αντιστοίχως.Αντιθέτως, οι πολίτες απορρίπτουν την συμμαχία των κομμάτων του χώρου τόσο με κορμό το ΠαΣοΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι.

Το 47% των ψηφοφόρων του χώρου τάσσεται υπέρ της ίδρυσης νέου κόμματος στην κεντροαριστερά με συμμετοχή του Ποταμιού και της πρωτοβουλίας των τριών.

Συγκεκριμένα  στο ερώτημα για νέο κόμμα,  στο χώρο αυτό, το 22% απαντά ότι οι εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο θα είναι καλύτερες εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η κίνηση των τριών πρώην υπουργών φτιάξουν νέο κόμμα, το 11% εάν όλοι στοιχηθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 9% εάν το Ποτάμι και η κίνηση των τριών προχωρήσουν σε μια εκλογική συμμαχία.

 

Στα υπόλοιπα στοιχεία της δημοσκόπησης,

14 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 19%), ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση (10%), σύμφωνα με τη

Τα ποσοστά αφορούν στη λεγόμενη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων. Η Prorata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση η μεγαλύτερη του 50%, την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 9%, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8%, η Ένωση Κεντρώων με 7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%.

Για πρόωρες εκλογές τους επόμενους έξι μήνες, το 59% απαντά «Όχι», το 32% «Ναι» και το 9% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top