ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεπίσημο δημοψήφισμα από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

venezuela-vote2

Η αντιπολίτευση διοργανώνει ανεπίσημο δημοψήφισμα την Κυριακή για να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος επιδιώκει την δημιουργία ενός νομοθετικού υπερσώματος που οι αντίπαλοι του αποκαλούν δικτατορικό.
Το συμβολικό δημοψήφισμα ζητά επίσης από τους ψηφοφόρους να πουν αν θέλουν πρόωρες εκλογές έχει επίσης σκοπό να προσβάλει την νομιμότητα του Μαδούρο εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με σχεδόν 100 νεκρούς.
Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την ψηφοφορία – που ξεκινάει στις 7 το πρωί σε περίπου 2000 εκλογικά κέντρα σε όλη την χώρα – ως πράξη πολιτικής ανυπακοής.
Αλλά η ψήφος δεν φαίνεται να προμηνύει κοντοπρόθεσμη αλλαγή της κυβέρνησης ή λύση για το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.
Ο Μαδούρο λέει ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι παράνομο και χωρίς νόημα. Αντίθετα ο αριστερός ηγέτης κάνει εκστρατεία για το επίσημο δημοψήφισμα της 30ης Ιουλίου, όπου καλεί για να ψηφιστεί η νέα εθνοσυνέλευση η οποία θα μπορεί να ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.
«Με βροχή, κεραυνούς ή βροντές, η ψηφοφορία της Κυριακής θα γίνει!» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες σε ραδιοφωνικό μήνυμα. «Εμείς οι Βενεζουελάνοι θα ψηφίσουμε για το μέλλον, την πατρίδα και την ελευθερία της Βενεζουέλας».
Τρεις ερωτήσεις μπαίνουν στην ψηφοφορία: αν απορρίπτεται η συνταγματική συνέλευση, αν οι ψηφοφόροι επιθυμούν οι ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το ισχύον σύνταγμα και αν επιθυμούν εκλογές πριν το 2018, την λήξη δηλαδή της θητείας του Μαδούρο.
Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στους δημόσιους υπαλλήλους να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, η αντιπολίτευση όμως ελπίζει στη συμμετοχή εκατομμυρίων και υπόσχεται ότι τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά το βράδι της Κυριακής.
Ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα εμπόδια. Δεν έχει πρόσβαση στην εκλογική υποδομή και ταυτόχρονα το εκλογικό συμβούλιο -που η αντιπολίτευση αποκαλεί πιόνι του Μαδούρο – κάνει γενική δοκιμή για την ψηφοφορία της 30ης Ιουλίου.
Επίσης ο κρατικός ρυθμιστής των τηλεπικοινωνιών Conatel διέταξε τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να μην χρησιμοποιούν την λέξη «δημοψήφισμα» στον αέρα και τους είπε να αποσύρουν τις διαφημίσεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την μεγαλύτερη οργάνωση εργαζόμενων στα μμε της Βενεζουέλας.
Μεγάλη συμμετοχή θα καταδείξει την διάχυτη εθνική δυσαρέσκεια για τον Μαδούρο και θα δώσει ώθηση στην καμπάνια της αντιπολίτευσης για να φύγει από την εξουσία, ενώ χαμηλή συμμετοχή θα δώσει στο κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ώθηση για την συνταγματική συνέλευση.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει νόμους που απαιτούν οι εκλογές να διεξάγονται από το εκλογικό συμβούλιο.
«Δεν θα αφήσουμε την δεξιά της Βενεζουέλας να επιβληθεί και να πλήξει το λαό» είπε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε συγκέντρωση το Σάββατο.

φωτογραφία: Διαδήλωση κατά της κυβέρνηση Μαδούρο στις 20 Μαΐου 2017

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top