ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχία για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Β. Κορέα

A view of the test-fire of Pukguksong-2 guided by North Korean leader Kim Jong Un on the spot, in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang February 13, 2017. KCNA/Handout via Reuters

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέας ζήτησαν επείγουσες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι την Κυριακή πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας έως μακράς ακτίνας δράσης.

Με την ανακοίνωση αυτή, η Πιονγιάνγκ υπονοεί περαιτέρω εξέλιξη του πυραυλικού της προγράμματος, παραβιάζοντας το πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και πρόκειται για την πρώτη πρόκληση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας από την ανάληψη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η εκτόξευση έγινε υπό την επίβλεψη του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε ήταν τύπου Pukguksong-2. Πρόκειται για νέο τύπου πυραύλου με στρατηγικά χαρακτηριστικά, ο οποίος έχει την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιβλέπει την δοκιμή της εκτόξευσης του πυραύλου Pukguksong-2 - σε φωτογραφία που μοίρασε το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκ Γιανγκ  KCNA/Handout via Reuters

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιβλέπει την δοκιμή της εκτόξευσης του πυραύλου Pukguksong-2 – σε φωτογραφία που μοίρασε το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκ Γιανγκ KCNA/Handout via Reuters

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Κορέα ζητούν την άμεση διεξαγωγή διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, ενώ το αναφερόμενο όργανο του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας και κάλεσε την Κίνα να αναλάβει «εποικοδομητικό» ρόλο. Η Κίνα, που είναι ο κύριος σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της χώρας, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη με πυραυλικές δοκιμές που είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ>

«Ολες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και από κοινού να διατηρήσουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για την εκτόξευση με «υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση».

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκδήλωσε ανησυχία για την εκτόξευση.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top