ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αννα Διαμαντοπούλου: Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτών

diamantopoulou-3

«Η Πρωτοβουλία που ξεκινάει με την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη είναι μια ξεκάθαρη κίνηση καταρχήν διαλόγου με ανθρώπους που θέλουν οι ίδιοι να καθορίσουν τι χρειάζεται η χώρα», τονίζει  η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός και Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε συνέντευξή της στην «Ημερησία».

Η πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, από κοινού με τους Γ. Φλωρίδη και Γ. Ραγκούση, δεν αφορά στην ίδρυση ενός ακόμη κόμματος, αλλά πρόκειται για μια κίνηση διαλόγου με ανθρώπους που θέλουν έναν νέο προοδευτικό πόλο. Τονίζει πως «δεν μπορεί να επιβάλει κανείς την αυτοδιάλυση κανενός κόμματος», αλλά μετά τη δημιουργία της νέας δομής, οι υπάρχουσες δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Τέλος, τάσσεται υπέρ των μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως αυτές πρέπει να στηρίζονται σε ένα αυστηρά δεσμευτικό προγραμματικό πλαίσιο, με εγγύηση μεταρρυθμιστικής ατζέντας κοστολογημένη και με χρονοδιάγραμμα.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής και με κάθε τρόπο πως η κίνηση αυτή δεν αφορά την ίδρυση ενός ακόμη• κόμματος, τονίζει. Θα ήμασταν αφελείς άλλωστε αν το πιστεύαμε και θα ξοδεύαμε άδικο κόπο και χρόνο σε κάτι το οποίο θα άφηνε αδιάφορο τους πολίτες. Η Πρωτοβουλία που ξεκινάει με την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη είναι μια ξεκάθαρη κίνηση καταρχήν διαλόγου με ανθρώπους που θέλουν οι ίδιοι να καθορίσουν τι χρειάζεται η χώρα. Πολίτες που δεν αναζητούν τον Μεσσία, ούτε πιστεύουν σε δράκους και πρίγκιπες. Κατόπιν, στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτών. Ενεργών πολιτών από το σύνολο των φορέων, κομμάτων, κινήσεων και προσώπων σε έναν νέο, ενιαίο, μεγάλο και πλατύ οργανωτικά και κοινωνικά πολιτικό φορέα που θα γίνει ο Προοδευτικός Πόλος και θα καλύψει το κενό αντιπροσωπευτικότητας που έχει δημιουργηθεί στις προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις».

Η κ. Διαμαντοπούλου προσθέτει πως , «είναι μια πρόσκληση ανοικτή και στα κόμματα και στους πολίτες και η συζήτηση θα αφορά την ουσία των πολιτικών που πρέπει να ακουστούν και να προταχθούν, αλλά και τις απαραίτητες δημοκρατικές και οργανωτικές διαδικασίες για τη δημιουργία από την αρχή ενός φορέα που αφορά το «αύριο» και που για όλα από τον αρχηγό μέχρι το πολιτικό σχέδιο θα ψηφίζουν οι πολίτες»

Ξεκαθαρίζει, ακόμα πως στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενότητας από μηδενική βάση, με μια καλά οργανωμένη καταστατική συνέλευση και εκλογή αρχηγού από τη βάση. Μετά τη νέα δομή οι υπάρχουσες δεν θα έχουν λόγο. «Όλα αυτά είναι αντικείμενο του διαλόγου που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες σε αρκετές πόλεις της χώρας. Χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, ακριβώς για να έχουν ουσιαστικό νόημα οι προτάσεις που θα ακουστούν», λέει.

• Γιατί η πρωτοβουλία που περιγράφετε δεν μπορεί να γίνει μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή με το Ποτάμι που είναι ήδη δομημένοι πολιτικοί φορείς;

Σχετικά με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, δηλώνει: «Τα υπάρχοντα κόμματα αποτελούν μια σημαντική βάση για τη συνεργασία των δυνάμεων του χώρου, όμως από μόνα τους δεν αρκούν. Είναι κάτι που αντανακλάται συνεχώς και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης και στο κοινωνικό αίτημα. Εννέα στους δέκα πολίτες που συνιστούσαν τον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο έως πρόσφατα είναι αλλού… Χρειάζεται μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων οι οποίες δεν είναι οργανωμένες ή δεν έλκονται από τους υπάρχοντες φορείς που αποτελούν τον συγκεκριμένο σχηματισμό και κυρίως χρειάζεται μια νέα πρόταση, τόσο σε δομή και οργάνωση, όσο και σε πρόσωπα και πολιτικές που θα εισάγει και θα στηρίξει με σθένος και τόλμη τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις».

«Στόχος της υπό εξέλιξη Πρωτοβουλίας, δηλώνει,  δεν είναι να αποτελέσει ένα «υποστηρικτικό» σχήμα ή ένα «εμπόδιο» αντίστοιχα, ανάμεσα στους υπάρχοντες σχηματισμούς αλλά τον άλλο κυρίαρχο πόλο του πολιτικού συστήματος, ο οποίος θα υποσκελίσει τις δυνάμεις του λαϊκισμού και θα βρεθεί πολιτικά απέναντι στην ανεπάρκεια και τον διαχρονικό λαϊκισμό της συντηρητικής παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο και αν οι εθνικές ανάγκες το απαιτήσουν και η σταθερότητα της χώρας το απαιτήσει, οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί σε μια απολύτως διαφορετική βάση από τις «ευκαιριακές» κυβερνητικές συμπράξεις που έχουμε παρατηρήσει ως τώρα. Αυστηρά δεσμευτικό προγραμματικό πλαίσιο, εγγύηση μεταρρυθμιστικής ατζέντας κοστολογημένη και με χρονοδιάγραμμα και κατόπιν η οποιαδήποτε ανάληψη ρόλων από τα πρόσωπα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top