ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση στην Ιταλία;

italian-parliament

Μια εξέλιξη η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής, αλλά η ιταλική πολιτική κρίση βρίσκει διέξοδο. Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, εργάζονται για μια νέα κυβέρνηση.

Ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι «δεν θα θέσει βέτο». Αλλά δεν θα στηρίξει την όλη αυτή προσπάθεια με ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Η συμμαχία της κεντροδεξιάς, λέει ο Μπερλουσκόνι δεν θα διαλυθεί. Αν και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβωθεί με το πέρασμα των μηνών, όταν θα αρχίσει και η έγκριση των πρώτων νόμων που μπορεί να σχετίζονται με το δικαστικό σύστημα της χώρας ή την επιχειρηματική και πολιτική δράση.
Η όλη αυτή νέα εξέλιξη πάντως, σημαίνει ότι -όπως φαίνεται- δεν θα γίνουν νέες εκλογές και δεν θα δημιουργηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, την λίστα υπουργών της οποίας συνέθετε μέχρι χθες ο Ιταλός πρόεδρος.
Λέγκα και Πέντε Αστέρια κατάφεραν, ουσιαστικά, να ξεπεράσουν το κύριο εμπόδιο: την αντίθεση του «πρώην Καβαλιέρε», ο οποίος έως τώρα φοβόταν τον αποκλεισμό του από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σενάρια για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων
Για την πρωθυπουργία, είναι πιθανό να μην επιλεγεί ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι αλλά ούτε και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Δεν αποκλείεται να επικρατήσει ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο να μην ανήκει στην ηγεσία των δυο κομμάτων. Ξεκινά μια αναλυτική διαπραγμάτευση, η οποία μπορεί να κρατήσει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις, περίπου δέκα ημέρες.
Το κύριο ερώτημα αφορά το πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης. Μπορεί να υπογραφεί «κυβερνητικό συμβόλαιο», όπως έχει ζητήσει το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλλο αλλά τα Πέντε Αστέρια έχουν υποσχεθεί άμεση στήριξη των ανέργων, με σχεδόν οκτακόσια ευρώ τον μήνα; Και η Λέγκα θέλει μόνον μία φορολογική κλίμακα στο 15%. Οι υποσχέσεις αυτές όμως είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να βρουν εφαρμογή. Ο Τύπος μάλιστα αναφέρεται σε νέες, πιθανές περικοπές στον προϋπολογισμό του δημοσίου για να μην αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας.
Όσο για τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, τουλάχιστον στην αρχή, η νέα υπό σύνθεση κυβέρνηση μπορεί και να μην ανεβάσει υπερβολικά τους τόνους για να αποφευχθούν επικίνδυνες οξύνσεις.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top