ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτή επιστολή από 38 Νομπελίστες προς Ερντογάν για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου

Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters during a rally for the upcoming referendum in the Black Sea city of Rize, Turkey, April 3, 2017. REUTERS/Umit Bektas

 

Με ανοικτή επιστολή τους προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 38 Νομπελίστες αξιώνουν την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία και την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση.

«Απευθύνουμε έκκληση για την άρση του καθεστώτος κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των περιορισμών στην ελευθερία λόγου και έκφρασης γνώμης», τονίζουν οι Νομπελίστες στην επιστολή.

«Ο χώρος για δημοκρατικό διάλογο στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί ανησυχητικά μετά την αυξανόμενη δικαστική παρενόχληση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας, που περιλαμβάνουν δημοσιογράφους, μέλη του κοινοβουλίου, ακαδημαϊκούς και απλούς πολίτες, και την κυβερνητική δράση που έχει μειώσει τον πλουραλισμό και έχει οδηγήσει σε αυτο-λογοκρισία» λέει η επιστολή.

Μεταξύ αυτών που την υπογράφουν είναι οι συγγραφείς Χέρτα Μίλερ (Γερμανία) και Ελφρίντε Γέλινεκ (Αυστρία), που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.  Όπως επισημαίνεται, η επιστολή αφορά κυρίως τις καταδίκες του εξέχοντος δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν και του αδελφού του, του Μεχμέτ Αλταν, συγγραφέα και καθηγητή Οικονομίας, αλλά και της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ, σε ισόβια κάθειρ

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δίνουμε φωνή στις ανησυχίες πολλών μέσα στην ίδια την Τουρκία, τους συμμάχους της και στους πολλούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος. Κάνουμε έκκληση για κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ταχεία επιστροφής στο κράτος δικαίου και στην πλήρη ελευθερία λόγου και έκφρασης. Μια τέτοια κίνηση θα κατέληγε στην γρήγορη αθώωση της κυρίας Ιλιτσάκ και των αδελφών Αλτάν και την άμεση απελευθέρωση άλλων που κρατούνται παράνομα. Ακόμα καλύτερα θα έκανε και πάλι την Τουρκία περήφανο μέλος του ελεύθερου κόσμου. »

Aπό την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε μαζικές διώξεις εναντίον υποστηρικτών του πραξικοπήματος, αλλά και της αντιπολίτευσης. Με βάση στοιχεία της οργάνωσης P24, επί του παρόντος βρίσκονται φυλακισμένοι περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι στην Τουρκία, ενώ πλήθος ΜΜΕ έχουν κλείσει και ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί.

πληροφορίες guardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top