ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα

greek-turkish-flags

Οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα πίσω στην Τουρκία πριν εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι καταγγελίες που έγιναν από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχολίασε και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο […]. Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο κ. Μούζνιεκς.

Επιστολή για το θέμα έστειλε στον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αρνείται τα καταγγελλόμενα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε με ανακοίνωσή του ο Τομέας Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας του Ποταμιού.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, κυκλοφορούν στα ΜΜΕ ειδήσεις για Τούρκους πολίτες, μη αρεστούς στο καθεστώς Erdogan, που ενώ κατέφθασαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, κατά τρόπο ανεξήγητο και μυστηριώδη βρέθηκαν λίγο αργότερα στις τουρκικές φυλακές. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες, ως γενικότητες και φημολογίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, γνωστή για τις προσπάθειές της, έκανε μια σοβαρότητα καταγγελία: Ότι ο Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Murat Çapan, μαζί με δυο άλλους Τούρκους πολίτες, έφθασαν στο αστυνομικό τμήμα του Διδυμότειχου όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ενώ όμως τους δόθηκε η διαβεβαίωση από τους αστυνομικούς ότι θα μεταφερθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια ομάδα μασκοφόρων(!) τους οδήγησε στα σύνορα και τους παρέδωσε στις τουρκικές αρχές».

Η πράξη αυτή, όπως ισχυρίζεται το Ποτάμι, είναι από μόνη της, «κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου, και ντροπή για μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η περίπτωση του Murat Çapan δεν είναι η μόνη, καθώς η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτει πλέον το ερώτημα περί «συντεταγμένων επαναπροωθήσεων» αντικαθεστωτικών πολιτών στην Τουρκία».

Στη συνέχεια το Ποτάμι απευθύνει τις εξής ερωτήσεις προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής:
Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ για την παράνομη επαναπροώθησή του Murat Çapan και των συντρόφων του στη χώρα μας, παρότι ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου; Και αν ναι, βάσει ποιών νόμων και ποιών κανόνων έγινε αυτή;»
– «Έχουν δοθεί εντολές σε »ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας;»

Το Ποτάμι, τονίζει ότι, «το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την εθνική αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, για να μείνει αναπάντητο», και απαιτεί «άμεση απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Η σιωπή, θα ερμηνευθεί ως ένοχη αποδοχή των κατηγοριών».

Τέλος προειδοποιεί, «ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να διερευνά την υπόθεση και σύντομα θα φέρει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και βέβαια στη Βουλή».

Την βαθιά ανησυχία της για το θέμα εκφράζει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

Η Υ.Α. έχει εγείρει το ζήτημα αυτό στις ελληνικές αρχές, καλώντας επίσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Υ.Α. υπογραμμίζει την υποχρέωση των κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η πρώτη άτυπη επαναπροώθηση Τούρκου πολίτη έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου. Και αφορούσε τον Murat Çapan, δημοσιογράφο στο περιοδικό Nokta ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην στην Τουρκία σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος.

Στις 24 Μαίου, ο Çapan φέρεται να εισήλθε στην Ελλάδα με βάρκα μέσω Εβρου μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του. Όταν έφτασε στο Διδυμότειχο, εντοπίστηκε από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο τμήμα. Βάσει της καταγγελίας, ζήτησε να καταθέσει αίτημα για άσυλο, ωστόσο με ένα λευκό βαν μεταφέρθηκε μαζί με οικογένεια Τούρκων σε παραποτάμια περιοχή. Τους παρέλαβε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, τους έδεσε τα χέρια και με βάρκα τούς οδήγησε σε τουρκικό φυλάκιο στην αντίπερα όχθη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top