ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις στην Γερμανία μετά την εκλογή Τραμπ

Merkel_Stainmayer

Συμφιλιωτική εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος μετά την πρώτη ομιλία του αμερικανού προέδρου Τραμπ. Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν για έναν νέο αμερικανικό προστατευτισμό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, προειδοποίησε ότι Με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ο «παλαιός κόσμος του 20ου αιώνα τελείωσε μια για πάντα» και  ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια «ταραγμένη περίοδο».

Την αναγκαιότητα αμοιβαίου σεβασμού στη βάση κοινών αξιών υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα τοπικού συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη μικρή πόλη Σόνταλ. Παρά τις τάσεις απομονωτισμού και εμπορικού προστατευτισμού που άφησε να διαφανούν στη χθεσινή ομιλία αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι «οι διατλαντικές σχέσεις δεν θα είναι λιγότερο σημαντικές τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με το παρελθόν. Για αυτόν τον στόχο θα εργαστώ», επισήμανε.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο νέος αμερικανός πρόεδρος κατέστησε κατά την πρώτη του ομιλία εκ νέου σαφείς τις πεποιθήσεις του. Όπως σημείωσε η ίδια, τώρα θα είναι καλύτερα για όλους εάν υπάρξει κοινή δράση στη βάση κοινών αξιών. Όπως διευκρίνισε η Άγκελα Μέρκελ, αυτό ισχύει τόσο για τη διεθνή οικονομική τάξη και το εμπόριο όσο και για το πεδίο της άμυνας.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων επιτυγχάνεται καλύτερα εφόσον «ανταλλάσσει κανείς απόψεις σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση στο διάστημα της φετινής προεδρίας της στην ομάδα των G-20.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Τραμπ, υπογραμμίζει: «Ποιες αντιλήψεις της (παγκόσμιας) τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά».

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια «ταραγμένη περίοδο».

Όπως πάντα σε κάθε πολιτική μετάβαση «υπάρχουν αβεβαιότητες», τόνισε. «Αλλά σε αυτή την περίοδο μιας νέας παγκόσμιας αταξίας, πρόκειται για πολλά περισσότερα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται», συμπλήρωσε.

Ο Σταϊνμάιερ που αναμένεται να εκλεγεί στα μέσα Φεβρουαρίου πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει διάλογο με την ομάδα του Αμερικανού προέδρου για να παρουσιάσει «την θέση μας, τις αξίες και τα συμφέροντα μας».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top