ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιπαράθεση Γαβρόγλου με έξι καθηγητές για την αναβάθμιση των ΤΕΙ

Gavroglou

Αντιπαράθεση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με έξι Πανεπιστημιακούς καθηγητές μέσω της «Καθημερινής». Οι καθηγητες  Νίκος Βέττας είναι καθηγητής ΟΠΑ,Αχιλλέας Γραβάνης καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,  Ορέστης Καλογήρου καθηγητής ΑΠΘ,Βάσω Κιντή καθηγήτρια ΕΚΠΑ,  Γιώργος Παγουλάτος καθηγητής ΟΠΑ, και ο Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής ΟΠΑ. σε άρθρο τους στην εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή, ανέφεραν ότι ο υπουργός Παιδείας  «εξαφανίζει ένα-ένα τα ΤΕΙ και τα μετατρέπει εν μια νυκτί σε πανεπιστήμια χωρίς μελέτες σκοπιμότητας, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς μέριμνα για το μέλλον, με αδιαφάνεια, χωρίς γενικές αρχές και κριτήρια, με επιτροπές που ορίζει ο ίδιος, με μέλη από τα υπό «πανεπιστημιοποίηση» ΤΕΙ και τοπικούς παράγοντες.

Με άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, ο κ. Γαβρόγλου απαντά στους καθηγητές, καταλογίζοντάς τους,  ότι «υποπίπτουν σε προχειρότητα, έλλειψη αντίστοιχης έρευνας, κατασκευή επιχειρημάτων για ιδεολογικούς λόγους».

Υποστηρίζει πως  «η κυβέρνηση είναι η πρώτη που έθεσε ως στόχο την αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, η οποία ήταν παρατημένη εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αρνητικά στοχοποιημένη, αν θυμηθούμε τις καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και το αλήστου μνήμης σχέδιο «Αθηνά», το 2013 επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Ηδη, με σειρά αποφάσεων αναβαθμίστηκαν τα ΕΠΑΛ και δόθηκαν περισσότερα εφόδια με τον θεσμό της αμειβόμενης μαθητείας. Αυτόν τον στόχο της αναβάθμισης υπηρετεί και η αναζήτηση συνεργασιών των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, ακριβώς γιατί η διεθνής τάση για την τεχνολογική εκπαίδευση είναι η αναβάθμισή της τόσο με την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών όσο και με την ένταξη νέων γνωστικών αντικειμένων. Στην αναβάθμιση στοχεύει και η δημιουργία στα ΑΕΙ διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Είναι, δυστυχώς, πολύ πιο κάτω του ακαδημαϊκού επιπέδου των συντακτών η κατηγορία ότι όλα αυτά σημαίνουν «μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς».

Οι έξι καθηγητές, αντααπαντούν στον υπουργό Παιδείας, με νέα παρέμβαση  τονίζοντας ότι «η ενδυνάμωση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως άλλωστε και του πανεπιστημιακού, που επειγόντως χρειάζεται η χώρα, μπορεί να γίνει μόνο με κανόνες και σχεδιασμό. Δυστυχώς, παρατηρούμε απουσία τόσο κατεύθυνσης (αλήθεια, αποτελεί πλέον σκοπό η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ;) όσο και σχεδίου».

Και σημειώνουν: «Το σύνολο της διαθέσιμης πληροφόρησης δημιουργεί την έντονη εντύπωση πως οι δρομολογούμενες αποφάσεις στερούνται διαφάνειας, δεν προκύπτουν από κριτήρια και αρχές αλλά στηρίζονται σε προσωπικές συνεννοήσεις και προτεραιότητες της στιγμής. Και όμως, σε πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Ερευνας που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Υπουργός, προβλέπεται διάστημα 3-5 ετών για την αξιολόγηση των ΤΕΙ πριν αποφασιστούν επόμενα βήματα, ενώ τίθενται ως προϋπόθεση η υιοθέτηση «συγκεκριμένων αξιολογικών κριτηρίων» και η συγκρότηση «σώματος εμπειρογνωμόνων» για να μελετήσει «την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ερευνητική δραστηριότητα του προσωπικού, τον αριθμό του προσωπικού, τις υποδομές και τις αναλογίες μελών ΕΠ προς φοιτητές». Εφαρμόζονται όλα αυτά που ο ίδιος θεωρούσε ενδεδειγμένα;»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top