ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση Γεννηματά σε όσους ζητούν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Gennimata Fofi

«Η πορεία μας είναι σαφής, αποφασίστηκε ομόφωνα, στο πρόσφατο Συνέδριο πριν 5 μήνες, δήλωσε η Πρόεδρος  του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε όσους θέτουν θέμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, όπως  οι κκ Γερουλάνος, Κρεμαστινός και Ν. Παπανδρέου. « Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα από το κίνημα αλλαγής και πρωταγωνιστεί στην καθιέρωση και στην άνοδο του καινούργιου. Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε.

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κόμμα που γέννησε η κρίση, – πρόσθεσε, δεν αποτελεί περιστασιακή επιλογή, είναι ο πολιτικός φορέας που εκφράζει σήμερα και στο μέλλον τις παρακαταθήκες της παράταξής μας. Νοιώθουμε βαριά στους ώμους μας την κληρονομιά αυτής της ιστορικής διαδρομής και έχουμε βαθύ το αίσθημα της πατριωτικής ευθύνης. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν και για τίποτα αυτή την πλούσια κληρονομιά. Αλλά και δεν φοβόμαστε ακούγοντας τη βουή των επερχόμενων γεγονότων να χαράξουμε νέους δρόμους. Έχω ισχυρή την πεποίθηση ότι αυτούς τους δρόμους που ακολουθούμε θα επέλεγε ο ιδρυτής και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο της νέας εποχής. Δεν υπερασπιζόμαστε τη διαδρομή μας με σημειωτόν στα χαρακώματα αλλά κοιτώντας μπροστά και ανοίγοντας νέους δρόμους».

Κριτική σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑλ σχολιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Εστιάζουν περισσότερο στην εικόνα και την επικοινωνιακή προβολή στα εύκολα, τα δύσκολα πάνε πίσω. Συνεχίζουν την ανούσια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα πολιτικές και δεσμεύσεις Τσίπρα. Η αέναη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη βολεύει και τους δύο. Ο καθένας έχει τον Δράκο που θέλει στο δικό του παραμύθι. Η Κυβέρνηση δεν έχει συνολικό σχέδιο, έχει όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει. Πιο συγκεκριμένα: Υποχώρησε στους δανειστές όσο αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ακόμα και η κ. Λαγκάρντ προτείνει τη διαπραγμάτευση. Το περίφημο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ένα σκληρό συγκεντρωτικό Πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο, με δομικά χαρακτηριστικά που γεννούν προβληματισμό σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου (για παράδειγμα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Υπ. Δικαιοσύνης και του τέως Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη). Το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζει να υποβαθμίζεται με τροχάδην νομοθέτηση και εκπρόθεσμες τροπολογίες. Το προσφυγικό, όπου πέρα από κενά λόγια, πρακτικά συνεχίζουν την ίδια πολιτική που έφερε σε αδιέξοδο τα νησιά και οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση. Στην Αυτοδιοίκηση, με προχειρότητες και ακροβατώντας στα όρια της συνταγματικότητας, κατάφεραν ήδη το ακατόρθωτο, να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το θεσμικό χάος που ήδη είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον «Κλεισθένη». Όσο για την περιβόητη «αριστεία» απεδείχθη λόγια του αέρα για τον κ. Μητσοτάκη, διορισμός χωρίς πτυχίο με τροπολογία πλυντήριο. Τα πρώτα αρνητικά δείγματα είναι πλέον ορατά».

Για τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην αναγκαιότητα αλλαγής και την κατάργηση της απλής αναλογικής αλλά διευκρίνισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στον οποιοδήποτε μονομερή κυβερνητικό χειρισμό. Το εκλογικό σύστημα πιστεύουμε πως πρέπει να είναι δίκαιο και αναλογικότερο και ταυτοχρόνως να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την πολιτική σταθερότητα, με περιορισμό του μπόνους των πενήντα εδρών».

Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει πιθανότητες συγκλίσεων ή συναινέσεων με την κυβέρνηση στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα και τα μείζονα ζητήματα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως αυτά που αναφέρετε, είναι πάγια θέση μας και σταθερή επιδίωξή μας. Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας αλλά και από τους άλλους. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη διχαστική πολιτική τους και τη μονόπλευρη μικροκομματική τους αντίληψη. Εμείς επιμένουμε σταθερά στη συνεννόηση, δεν μπορώ να πω όμως ότι διαβλέπω διάθεση από τους άλλους, παράδειγμα ο χειρισμός του κ. Μητσοτάκη στο θέμα του ασύλου, όπου αρνήθηκε τη διαμόρφωση θέσης με ευρεία πλειοψηφία».

Επίσης, αναφορικά με την μετεξέλιξη και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και στην ερώτηση τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ εάν δεχθεί πρόσκληση για διάλογο, η κ. Γεννηματά απήντησε: «Η κεντροαριστερή συνείδηση δεν αποκτιέται ούτε με δηλώσεις, ούτε σε κλειστά συνέδρια.

Η σοσιαλδημοκρατία δεν εμπεδώνεται ούτε με τον Καμμένο, ούτε με τον «Πολακισμό». Οι μεγάλες προοδευτικές συνεργασίες δεν επιβάλλονται από την κορυφή στη βάση, αλλά αντίστροφα».

Στην ερώτηση εάν πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή διάφορες υποθέσεις η κ.Γεννηματά εξέφρασε την θέση: «Δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νομιμότητα δεν πρέπει να διαπερνά απαρέγκλιτα κάθε πτυχή της κυβερνητικής δράσης».

Τέλος για την ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί ούτε παραχωρεί τίποτα. Τα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να προσεγγίζονται με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και νηφαλιότητα… Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα φαινόμενα διπλωματίας εν κρυπτώ, με την παράλειψη ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και τις απροετοίμαστες έως «αψυχολόγητες» κινήσεις και δηλώσεις, που βιώσαμε επανειλημμένως επί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top