ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση της Ευρώπης στις πρωτοφανείς δηλώσεις Τράμπ

Merkel_Hollande

Ιδιαίτερα συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στις δηλώσεις του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει τα πρώτα δείγματα γραφής μετά την ορκωμοσία της Παρασκευή. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι η ΕΕ «δεν έχει ανάγκη συμβούλους απ’ έξω για να της λένε τι να κάνει».

Αισθητή είναι η προσπάθεια της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να μη δώσει συνέχεια στις αιχμηρές δηλώσεις του νέου αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ. «Με ενδιαφέρον διάβασε η καγκελάριος τη συνέντευξή του» δήλωσε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η στάση της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι γνωστές. «Περιμένουμε τώρα την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ,» πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, «και μετά θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε στενά» με τη νέα κυβέρνηση.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αντικαγκελάριος και προέδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ενώ «συνέστησε» σε όλους ηρεμία και να αποφεύγουν «βιαστικές» αντιδράσεις,  ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι η Γερμανία «δεν είναι αδύναμη και υποδεέστερη». Αναφορικά με την προειδοποίηση Τραμπ για δασμολογικές ποινές σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση που θα ενδύουν στο Μεξικό αντί στις ΗΠΑ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισήμανε ότι κατά αυτό τον τρόπο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν πρόκειται να γίνει ισχυρότερη.

Λιγότερα διπλωματικά αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες, οι δηλώσεις Τραμπ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν «έκπληξη και ταραχή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του δήλωσε: «Η Ευρώπη είναι πάντοτε έτοιμη να συνεχίσει την διατλαντική συνεργασία», διαβεβαίωσε ο Ολάντ, αλλά πρόσθεσε πως «την ορίζει με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες της. Δεν έχει ανάγκη συμβούλους απ’ έξω για να της λένε τι να κάνει».

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες πέντε ημέρες πριν ορκιστεί πρόεδρος, ο Τραμπ αυτοπροβλήθηκε ως μεγάλος υποστηρικτής της Βρετανίας και τάχθηκε υπέρ της ψήφου υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016, προβλέποντας πως κι άλλες χώρες θα μιμηθούν το παράδειγμα αυτό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top