ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαίτησε κονδύλια για το τείχος αλλά απέφυγε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Τραμπ

trump-address

Για μια «ανθρωπιστική» κρίση και ταυτόχρονα μια κρίση ασφάλειας στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, η οποία όπως υποστήριξε παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, έκανε λόγο στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από αυτήν που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση.
Ο Τραμπ υπενθύμισε ξανά ότι ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανεγερθεί το Τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας ωμή γλώσσα σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι παράνομοι μετανάστες και ναρκωτικά ρέουν από τα νότια σύνορα θέτοντας σε κίνδυνο τους Αμερικανούς.
«Πόσο αμερικανικό αίμα πρέπει ακόμα να χυθεί πριν το Κογκρέσο κάνει τη δουλειά του;» είπε αναφέροντας φρικτές λεπτομέρειες από δολοφονίες που ισχυρίστηκε ότι διαπράχθηκαν από παράνομους μετανάστες.
Ωστόσο, αν και λίγες μέρες πριν είχε υπαινιχθεί ότι θα χρησιμοποιούσε τις προεδρικές εξουσίες για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρώτο βήμα για να κατευθύνει πόρους στην κατασκευή του τείχους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ο Τραμπ είπε ότι θα συνεχίσει να αναζητά μια λύση στο αδιέξοδο με το Κογκρέσο.
Το διάγγελμα του Τραμπ ήρθε 18 μέρες μετά την μερική shutdown της κυβέρνησης που επιβλήθηκε από την απαίτησή του για το τείχος. Η δημόσια αντίθεση στην αναστολή λειτουργίας αυξάνεται και αυτό θα μπορούσε να πλήξει τον Τραμπ, καθώς τον περασμένο μήνα είχε πει ότι θα ήταν περήφανος να «κλείσει» την κυβέρνηση για να παλέψει για το τείχος.
Κάποιες στιγμές ο Τραμπ προσπάθησε να υιοθετήσει πιο μαλακό τόνο.
«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση – μια κρίση για την καρδιά και μια κρίση για την ψυχή» είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι γυναίκες και παιδιά είναι ανάμεσα στους μετανάστες που συχνά πέφτουν θύματα λαθρεμπόρων.
Πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «παραμένει κλειστή για ένα και μόνο λόγο: γιατί οι Δημοκρατικοί δεν χρηματοδοτούν την συνοριακή ασφάλεια».
Ελπίζοντας να επιδείξει ευελιξία στη διάρκεια του διαγγέλματος ο Τραμπ είπε για το τείχος που θέλει να χτιστεί «μετά από την απαίτηση των Δημοκρατικών θα είναι τείχος από χάλυβα και όχι τσιμέντο». Ωστόσο οι Δημοκρατικοί εναντιώνονται όχι στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αλλά στο μέγεθος του πρότζεκτ που θα καταλήξει να κοστίζει 24 δισεκ. μακροπρόθεσμα.
«Το σύμβολο της Αμερικής θα έπρεπε να είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας, όχι ένα τείχος ύψους 10 μέτρων» είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. «Η πρότασή μας είναι απλή. Κύριε Πρόεδρε: Ανοίξτε πάλι την κυβέρνηση και μπορούμε να δουλέψουμε για να λύσουμε τις διαφορές μας για την συνοριακή ασφάλεια. Αλλά βάλτε τέλος στην αναστολή λειτουργίας τώρα».
Εξάλλου η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown, έχει πάρει «ομήρους» τους Αμερικανούς.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top