ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διασπάστηκε το «Δημοκρατικό Κόμμα» στην Ιταλία- Αντιπαράθεση Ρέντζι – Νταλέμα

renzi dalema-2

Το Σάββατο, μεγάλο μέρος των μελών της αριστερής μειοψηφίας των «Δημοκρατικών»  αποφάσισε να αποχωρήσει και παρουσίασε το νέο πολιτικό κίνημα «Άρθρο Ένα, Δημοκράτες και Προοδευτικοί».

Κεντρικές στην πρώτη αυτή δημόσια συνάντηση υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Ρομπέρτο Σπεράντσα (πρώην εκπροσώπου των Δημοκρατικών στην βουλή της Ρώμης) και του αριστερού περιφερειάρχη της Τοσκάνης, Eνρίκο Ρόσι. Στις προτεραιότητές τους συμπεριλαμβάνονται η ανανέωση του συνόλου της κεντροαριστεράς (με έμφαση στην αριστερή παράδοση), η στήριξη της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Η απόσχιση της αριστερής μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος «είναι ένα σχέδιο των μεγάρων της εξουσίας που εμπνεύστηκε, έγραψε και έθεσε σε εφαρμογή ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα», ο οποίος «θα έπρεπε να αναμετρηθεί μαζί μου στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε στη Rai ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι.

Απαντώντας στον Ρέντσι, ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα τόνισε ότι «δεν εννοεί να τροφοδοτήσει εμμονές», από την στιγμή που «η απόσχιση στην κεντροαριστερά είχε ήδη πραγματοποιηθεί, με την απόφαση εκατομμυρίων ψηφοφόρων να απομακρυνθούν» από αυτή. «Μεγάλο μέρος του κόσμου της κεντροαριστεράς αναζητά εδώ και καιρό νέες μορφές συμμετοχής», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Στον Ματέο Ρέντσι θέλησε να απαντήσει και ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (2009-2013). «Ο Ρέντσι τώρα ψάχνει τον σκηνοθέτη της διάσπασης. Αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο ταπεινόφρων. Η αποδόμηση αυτού του κόμματος έχει σκηνοθέτη, ο οποίος ονομάζεται ακριβώς Ματέο Ρέντσι», δήλωσε ο Μπερσάνι, για τον οποίο «το νέο κίνημα των Προοδευτικών και Δημοκρατικών θα αποτελέσει φορέα πολιτικής σταθερότητας».

Ο Ρέντσι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την θέση του γραμματέα στο έκτακτο ανοικτό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, την 30ή Απριλίου. Στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος θα είναι αντιμέτωποι μαζί του ο περιφερειάρχης της νότιας περιοχής της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, και ο υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, Αντρέα Ορλάντο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top