ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλές κατά των εταιριών που συνεργάζονται στην Κυπριακή ΑΟΖ

ERDOGAN-TILLERSON

Απειλές κατά των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή κυβέρνηση για τις εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο εντάσεων, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για μονομερείς ενέργειες από πλευράς Λευκωσίας.

«Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο. Κάποιες εταιρείες ενέργειας συμβαδίζουν με τους ελληνοκύπριους που κάνουν ανεύθυνα βήματα για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλω να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Για να μην προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή πρέπει να αποφευχθούν τέτοια βήματα. Και οι εταιρείες για να μην αντιμετωπίσουν και χάσουν τη φιλία μιας Τουρκίας που θα την βρίσκουν απέναντι τους παντού…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιντιρίμ ανέφερε «πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δυο πλευρές. Εδώ και καιρό συστήνουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της που προκύπτουν ipso facto (αυτοδικαίως) όπως και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε με νόημα ότι «θα υπάρξει όφελος αν η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ξεκινήσει τις μονομερείς έρευνες και την παρεμπόδιση της ειρήνης».

Σημειώνεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του γεωτρύπανου West Capella της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total στην κυπριακή ΑΟΖ άρχισε, καθώς το πλοίο έπλεε την Κυριακή ανοικτά της Κρήτης και την Τετάρτη υπολογίζεται να εισέλθει στο οικόπεδο 11.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης ενός πετρελαϊκού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τιμήθηκε με ένα βραβείο για τις τέσσερις δεκαετίες που εργάζεται στον κλάδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και τέως επικεφαλής της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν την Τουρκία «ως εταίρο» στην προσπάθειά τους για εξεύρεση μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

πηγή skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top