ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απελευθερώθηκε ο Γερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ από τις τουρκικές αρχές

free-deniz

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Γιλντιρίμ στη γερμανική πρωτεύουσα επιβεβαιώνεται η είδηση που μετέδωσε νωρίτερα η Die Welt για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Ντένιζ Γιουτζέλ.
Την απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντένιζ Γιουτζέλ επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί σχετική πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη σχετικό tweet του δικηγόρου του Ντένιζ Γιουτζέλ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου της Die Welt έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο -που έγινε σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα και λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης- και ενόσω ο Γιλντιρίμ βρίσκεται ακόμη στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ήδη στο προοίμιο της επίσκεψής του ο τούρκος πρωθυπουργός είχε εκφράσει την ελπίδα για άμεση απελευθέρωση του Γιουτζέλ.
Σημειώνεται ότι ο Γιουτζέλ προφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 με την κατηγορία της κατασκοπείας και τρομοκρατικής προπαγάνδας, χωρίς όμως να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες. Η υπόθεση είχε οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη τεταμένων γερμανοτουρκικών σχέσεων. Στο κατηγορητήριο που παρουσίασε σήμερα η εισαγγελία ζητά να επιβληθεί στον δημοσιογράφο ποινή φυλάκισης 18 ετών.
Πρώτες αντιδράσεις
Την απροσδόκητη εξέλιξη έσπευσε να χαιρετίσει ο υπηρεσιακός υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε δήλωσή του προς την εφημερίδα Bild αναφέρει: «Χαίρομαι πολύ για αυτή την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Και περισσότερο χαίρομαι για τον Ντένιζ Γιουτζέλ και την οικογένειά του. Είναι μια καλή μέρα για όλους μας. Ευχαριστώ την τουρκική κυβέρνηση για τη συμβολή της στην επίσπευση της διαδικασίας».
Την απελευθέρωση χαιρέτισε και η Αριστερά, με την τουρκικής καταγωγής αντιπρόεδρο της Κ.Ο. όμως να αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε μυστική συμφωνία μεταξύ Μέρκελ και Γιλντιρίμ. «Χαίρομαι που μετά από έναν χρόνο ο Ντένιζ Γιουτζέλ είναι και πάλι ελεύθερος. Ο Ντένιζ Γιουτζέλ ήταν πολιτικός κρατούμενος του Ερντογάν. Απομένει να δούμε τι όπλα και άλλα εξοπλιστικά θα λάβει ως αντάλλαγμα η Τουρκία από την καγκελάριο».

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top