ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκαλύφθηκε και δεύτερη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Αμβούργο

putin-trump

Μετά την πολυδημοσιοποιημένη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο σύνοδο κορυφής των G20 στην Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ συζήτησε ανεπίσημα με τον Ρώσο ηγέτη για ακόμη μία ώρα την ίδια μέρα.
Η δεύτερη συνάντηση, που είχε μείνει κρυφή τότε, έγινε στο δείπνο των ηγετών της G20, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post. Ο Τραμπ έφυγε από τη θέση του για να καθίσει δίπλα στον Πούτιν. Ο Τραμπ ήταν μόνος του και ο Πούτιν συνοδευόταν μόνο από τον επίσημο μεταφραστή του.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά την δημοσιοποίηση της συζήτησης, ο Λευκός Οίκος είπε ότι «δεν υπήρξε ‘δεύτερη συνάντηση’ μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν, απλώς μία σύντομη συζήτηση στο τέλος του δείπνου. Ο υπαινιγμός ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ‘κρύψει’ μια δεύτερη συνάντηση» λέει η ανακοίνωση «είναι ψευδής, κακοήθης και παράλογος».
«Όλοι οι ηγέτες» κυκλοφορούσαν στην αίθουσα στη διάρκεια του δείπνου και «ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με πολλούς ηγέτες» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Προς το τέλος του δείπνου» ο Τραμπ μίλησε «εν συντομία» με τον Πούτιν που ήταν καθισμένος δίπλα στην πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ.
Η πρώτη αναφορά για την συζήτηση με τον Πούτιν έγινε την Δευτέρα από τον Ίαν Μπρέμμερ, πρόεδρο του Eurasia Group σε ενημερωτικό δελτίο προς τους πελάτες του γκρουπ. Ο Μπρέμμερ είπε ότι η συνάντηση ξεκίνησε στα μέσα του γεύματος και διήρκεσε «περίπου μια ώρα». Η WP επικαλείται αξιωματούχο ο οποίος λέει ότι η συζήτηση ξεκίνησε στη διάρκεια του επιδόρπιου, αλλά δεν σχολίασε την διάρκεια.
Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την επίσκεψη Τραμπ σημείωσαν ότι οι αυτοκινητοπομπές των δύο προέδρων ήταν από τις τελευταίες που αναχώρησαν με διαφορά λεπτών μεταξύ τους λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Ο Τραμπ επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την δεύτερη συνάντηση με τον Πούτιν λέγοντας ότι τα «ψεύτικα νέα» είναι «άρρωστα» και «ανέντιμα».
Όμως ο πρόεδρος παραποίησε τα λεγόμενα των μέσων λέγοντας ότι μετέδωσαν ότι η ιστορία αφορούσε «μυστικό δείπνο» όταν στην πραγματικότητα αυτό που είχε μεταδοθεί ήταν ότι επρόκειτο για συνάντηση με τον Πούτιν στο δείπνο των ηγετών και των συζύγων τους στο πλαίσιο των G20. Ο Τραμπ επίσης λαθεμένα δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι γνώριζαν για την συνάντηση με τον Πούτιν, ενώ στην πραγματικότητα δεν το ήξεραν μέχρι την Τρίτη, όταν ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στη διάρκεια του δείπνου.
Στα δύο πρώτα tweets, ο Τραμπ έγραψε: «Η ιστορία των Ψεύτικων Νέων για μυστικό δείπνο με τον Πούτιν είναι ‘αρρωστημένη’. Όλοι οι ηγέτες των G20 και οι σύζυγοί τους ήταν καλεσμένοι από την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο τύπος το γνώριζε!»
Και συνέχισε: «Τα Ψεύτικα Νέα γίνονται όλο και πιο ανέντιμα! Ακόμα και ένα δείπνο κανονισμένο για τους κορυφαίους ηγέτες των G20 στη Γερμανία εμφανίζεται ως καταχθόνιο!»
Η συνάντηση στο δείπνο φάνηκε να υπογραμμίζει το μέγεθος της επιθυμίας του Τραμπ σε όλη τη διάρκεια της συνόδου να καλλιεργήσει φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν, λέει η WP. Στην περσινή προεκλογική καμπάνια μιλούσε με θαυμασμό για τον Ρώσο ηγέτη.
Στην πρώτη τους συνάντηση στο Αμβούργο, οι δύο πρόεδροι φάνηκαν να έχουν χημεία κατά την διάρκεια της πρώτης επίσημης διμερούς συζήτησης, που φάνηκε από το γεγονός ότι ενώ ήταν προγραμματισμένη για 35 λεπτά, συνεχίστηκε για πάνω από δύο ώρες.
Αλλά η δεύτερη συζήτηση που αποκαλύφθηκε προβλέπεται να τροφοδοτήσει την κριτική –ακόμα και από Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο – ότι είναι πολύ άνετος με τον ηγέτη της κύριας αντιπαλου των ΗΠΑ.
Ο επίσημος μεταφραστής του Πούτιν έκανε μόνο την ρωσο-αγγλική διερμηνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, γιατί ο πρόεδρος ήταν καθισμένος δίπλα στην σύζυγο του Ιάπωνα πρωθυπουργού. «Κάθε ζευγάρι επιτρεπόταν να έχει έναν διερμηνέα» λέει η ανακοίνωση. «Ο Αμερικανός μεταφραστής που συνόδευε τον πρόεδρο μιλούσε ιαπωνικά».
Σύμφωνα με τον Μπρέμμερ του Eurasia Group , η έλλειψη Αμερικανού διερμηνέα προκάλεσε εντύπωση στους άλλους ηγέτες , κάτι που χαρακτήρισε «παραβίαση του πρωτοκόλου εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με το Reuters.
Η μόνη εκδοχή της συζήτησης που δόθηκε στο προσωπικό του Λευκού Οίκου ήταν από τον ίδιο τον Τραμπ, λέει η WP με βάση την πηγή της, που μίλησε ανώνυμα πριν γίνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Οι δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με τον πρόεδρο δεν είχαν ενημερωθεί στη διάρκεια του ταξιδιού και δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για την συζήτηση.
Στην επίσημη συνάντηση νωρίτερα εκείνη την ημέρα πήραν μέρος εκτός από τους ηγέτες δύο διερμηνείς και οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών .
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αργότερα είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ ρώτησε δύο φορές τον Πούτιν αν τα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές ήταν αληθινά, και ο Πούτιν το αρνήθηκε και τις δύο φορές, και μετά η συζήτηση συνεχίστηκε σε άλλα θέματα σημαντικά στις διμερείς σχέσεις.
Η περιγραφή του ίδιου του Τραμπ για την επίσημη συνάντηση ήταν μια επανάληψη νωρίτερων σχολίων ότι μπορεί άλλη χώρα να είναι υπεύθυνη για την κυβερνο-παρέμβαση στις εκλογές. «Δεν λέω ότι δεν ήταν η Ρωσία. Λέω ότι πρέπει να προστατευτούμε όποιος κι αν ήταν» είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One κατά την επιστροφή από τη Γαλλία. «Ξέρετε, η Κίνα είναι πολύ καλή σ’αυτό. Δεν μ’ αρέσει που το λέω, και η Βόρεια Κορέα είναι πολύ καλή σ’αυτό».
Ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι ο Πούτιν μάλλον είναι απίθανο ότι τον προτιμούσε για πρόεδρο από την Χίλαρι Κλίντον, αφού το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και την στέρηση της Ρωσίας από την διεθνή ενέργεια και την ενίσχυση του στρατού των ΗΠΑ.

πηγή: washington post

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top