ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποσύρονται οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ

haley pompeo

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από το «υποκριτικό και αυτοεξυπηρετικό» Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ λόγω της «χρόνιας προκατάληψης κατά του Ισραήλ και έλλειψη μεταρρύθμισης», ανακοινώθηκε την Τρίτη.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επιτέθηκαν σε Ρωσία, Κίνα, Κούβα και Αίγυπτο γιατί ματαίωσαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναμορφώσουν το συμβούλιο. Ασκησε επίσης κριτική και σε χώρες που μοιράζονται τις αμερικανικές αξίες και είχαν ζητήσει από τις ΗΠΑ να παραμείνουν αλλά «ήταν απρόθυμες να αμφισβητήσουν σοβαρά το στάτους κβο».
Η απόσυρση της Ουάσιγκτον είναι η πιο πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ για πολυμερή δέσμευση μετά και την απόσυρση της χώρας από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Έρχεται επίσης την στιγμή που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με έντονη κριτική για την κράτηση παιδιών χωρισμένων από τους μετανάστες γονείς τους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Ra’ad al-Hussein κάλεσε την Δευτέρα την Ουάσιγκτον να σταματήσει αυτή την «ασυνείδητη» πολιτική.
«Κοιτάξτε τα μέλη του συμβουλίου και θα δείτε μια τρομακτική έλλειψη σεβασμού για τα πιο βασικά δικαιώματα» είπε η Χέιλι, κάνοντας αναφορά σε Βενεζουέλα, Κίνα, Κούβα και Κογκό. Δεν ανέφερε ωστόσο την Σαουδική Αραβία που οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν πιέσει να αποβληθεί το 2016 λόγω των θανάτων αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης.
Ανάμεσα στις αλλαγές που ζητούσαν οι ΗΠΑ ήταν να γίνει πιο εύκολο να αποβάλλονται κράτη-μέλη με σκανδαλώδες ιστορικό στα δικαιώματα. Σήμερα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών για να αποβληθεί κάποιο μέλος.
Η Χέιλι είπε επίσης ότι «η δυσανάλογη εστίαση και διηνεκής εχθρικότητα προς το Ισραήλ είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι το συμβούλιο έχει κίνητρο την πολιτική προκατάληψη και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ προστατεύουν για μεγάλο διάστημα το συμμαχικό Ισραήλ στον ΟΗΕ. Αναφερόμενη σε αυτό που αποκαλεί προκατάληψη κατά του Ισραήλ, η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ μπορεί να τροφοδοτήσει τα παλαιστινιακά επιχειρήματα ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι ουδέτερος μεσολαβητής για ένα σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Τραμπ επίσης μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας έτσι δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής.
Οι ΗΠΑ είναι στα μισά της τρίχρονης θητείας τους στο 47μελές σώμα που έχει έδρα την Γενεύη.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως προτεραιότητα στην εξωτερική της πολιτική. Οι επικριτές λένε ότι αυτό στέλνει ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
«Με δεδομένη την κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σημερινό κόσμο, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν βήματα μπροστά, όχι να υποχωρούν» είπε ο Zeid μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης από την Χέιλι.
«Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκολύνει τις καταχρήσεις συγχωρόντας τους παραβάτες διά της σιωπής και της άδικης καταδίκης όσων δεν έχουν κάνει κανένα παράπτωμα» είπε από την πλευρά του ο Πομπέο.
Η Χέιλι είπε ότι η απόσυρση από το συμβούλιο δεν είναι «υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Δώδεκα οργανώσεις ανάμεσά τους Human Rights First, Save the Children και CARE, προειδοποίησαν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι η απόσυρση των ΗΠΑ «θα δυσχεράνει την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την βοήθεια προς τα θύματα των καταχρήσεων σε όλο τον κόσμο».
Ο Jamil Dakwar, διευθυντής του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, είπε ότι η λανθασμένη πολιτική Τραμπ του απομονωτισμού πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα.

ΕΕ: Η αποχώρηση υπονομεύει τον ρόλο των ΗΠΑ διεθνώς

Η ΕΕ είπε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον «υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στην παγκόσμια σκηνή».
«Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι λυπηρό και ότι το συμβούλιο είναι «το καλύτερο εργαλείο που έχει η διεθνής κοινότητα για να αντιμετωπίσει την ατιμωρησία».

Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συγκαλείται τρεις φορές τον χρόνο για να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Εχει εντεταλμένους ανεξάρτητους ερευνητές να ερευνήσουν την κατάσταση σε περιοχές όπως Συρία, Βόρεια Κορέα, Μιανμάρ και Νότιο Σουδάν. Οι αποφάσεις του δεν είναι νομικά δεσμευτικές αλλά ενέχουν ηθική αξία.
Όταν το συμβούλιο δημιουργήθηκε το 2006, η κυβέρνηση Μπους απέφευγε το σώμα. Υπό τον πρόεδρο Ομπάμα οι ΗΠΑ εκλέχθηκαν από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για μάξιμουμ δύο συνεχείς θητείες στο συμβούλιο. Η Ουάσιγκτον επανεκλέγη για την τρίτη της θητεία το 2016.
Η Χέιλι πριν ένα χρόνο είχε πει ότι η Ουάσιγκτον επανεξετάζει την συμμετοχή της. Στο σώμα υπάρχει ένα μόνιμο θέμα ημερήσιας διάταξεις για τις πιθανές παραβιάσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, θέμα που η Ουάσιγκτον επιθυμούσε να διαγραφεί.
Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο ψήφισε να ερευνηθούν οι θάνατοι στη Γάζα και κατηγόρησε το Ισραήλ για χρήση υπερβολικής βίας. Οι μοναδικές αρνητικές ψήφοι ήταν των ΗΠΑ και Αυστραλίας.
«Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, Συρία, Μιανμάρ και Νότιο Σουδάν, αλλά το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρεται ο Τραμπ είναι να υπερασπιστεί το Ισραήλ» λέει ο διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch Κεν Ροθ.

Εκφράζει την λύπη του ο Γκουτέρες 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε ο εκπρόσωπός του, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποχωρεί από αυτό το όργανο των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top