ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή από την Β.Κορέα

People watch a TV broadcasting a news report on North Korea's failed missile launch from its east coast, at a railway station in Seoul, South Korea, April 16, 2017.   REUTERS/Kim Hong-Ji

Αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές και οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, στη Σεούλ.

Δεν είναι ακόμα γνωστό το είδος του πυραύλου που δοκιμάστηκε, αν και αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται για διηπειρωτικό πύραυλο και η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων συνεχίζεται.

Η διοίκηση Ειρηνικού των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ «εντόπισε και παρακολούθησε» την τροχιά που διέγραψε ένας «κατά την εκτίμησή της βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 11:21 ώρα Χαβάης» (00:21 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο πλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ για τον εορτασμό της «Ημέρας του Ήλιου», της 105ης επετείου από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Η παρέλαση χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς ως ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, με επίδειξη νέων πυραύλων που θα μπορούσαν να είναι διηπειρωτικοί και προειδοποιήσεις πως η χώρα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί ακόμα και με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα, που είναι ο κυριότερος σύμμαχος της Β. Κορέας, έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν εχθροπραξίες ανά πάσα στιγμή, ενώ ο πρόεδρος Ντ.Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει στο Βορρά να αποκτήσει όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος κι έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι εάν χρειαστεί επιδιώξει λύσεις χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.

Ο κ. Τραμπ έχει διατάξει μία αεροναυτική ομάδα κρούσης να πλεύσει ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.
Την Παρασκευή, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ ότι όποιος προκαλέσει σύρραξη στην Κορέα «θα πληρώσει και το τίμημα». Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την οποία επισήμανε τα θετικά μίας σινο-ρωσικής συνεργασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη του διαλόγου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top