ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ο Μακρόν

macron-7

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε απόψε από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Να ξέρετε ότι είμαι πλήρως αφοσιωμένος στο έργο αυτό, καθημερινά, κάθε ώρα, για να κάνω όλα όσα υποσχέθηκα» είπε, απευθυνόμενος στους Γάλλους, ο Μακρόν, στη συνέντευξη αυτή που δόθηκε την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά τη σύνοδο για το κλίμα που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του «εξέπληξε την Ευρώπη και όλον τον κόσμο» όταν τον εξέλεξε πρόεδρο, τον περασμένο Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του αυτή «τον αναγκάζει να προχωρήσει πιο ισχυρά και πιο γρήγορα» στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που είχε δόσει. Εκλέγοντας «έναν πρόεδρο 39 ετών, που δεν είχε κανένα κόμμα, τον οποίο δεν γνώριζε κανείς και ο οποίος προερχόταν από το πουθενά, η Γαλλία εξέπληξε την Ευρώπη και τον κόσμο», παραδέχτηκε στη συνέντευξή του στην εκπομπή Entretien special.

Η απόφασή του να αναλάβει η Γαλλία ηγετικό ρόλο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και σε άλλα ζητήματα ισοδυναμεί με το να ξαναβρεί «τη μοίρα της», διαβεβαίωσε.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο νέος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ, που τον κατηγόρησε ότι «μισεί την επαρχία», είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν «εκείνοι που διαφωνούν για να προσβάλουν ή για να δικάσουν». Οι δηλώσεις του Βοκιέ, πρόσθεσε, «δεν φέρνουν τίποτα στη χώρα» και δεν την οδηγούν «στην πρόοδο».

Διευκρίνισε όμως ταυτόχρονα ότι «ακούει πάντα την αντιπολίτευση γιατί μπορεί να υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορούν να εφαμοστούν» και δήλωσε πρόθυμος να κάνει περισσότερα για τα προάστια και τους μη προνομιούχους. «Αν έγιναν λάθη, θα τα διορθώσουμε», δεσμεύτηκε.

«Εγώ κάνω αυτά που είπα» στην προεκλογική εκστρατεία αν και «μάλλον αυτό δεν συνέβαινε εδώ και καιρό», συνέχισε, ρίχνοντας προφανώς το γάντι στους προκατόχους του στο αξίωμα.

Ο Μακρόν έπλεξε επίσης το εγκώμιο του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό, τον οποίο χαρακτήρισε «ανήσυχο πνεύμα» που «δεν ικανοποιείται με τίποτα». «Χρειάζομαι ανθρώπους που βιώνουν στα εσώψυχά τους την ανάγκη για αλλαγή, για λήψη αποφάσεων (…) Δεν θέλω ανθρώπους που θα κάθονται και θα είναι ικανοποιημένοι που έγιναν υπουργοί», εξήγησε.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Συρίας, ο Γάλλος πρόεδρος προέβλεψε ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα αυτή θα τελείωσει «στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου». Θα χρειαστεί τότε «να μιλήσουμε» με τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τους εκπροσώπους του για να οικοδμήσουμε την ειρήνη, μολονότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του ενώπιον του λαού του, ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top