Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή όλοι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι θα επισπεύδονται από το δημόσιο -είτε πρόκειται για εφορία, είτε για ασφαλιστικά ταμεία, είτε για δήμους- θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από την 1η Μαΐου.
Με την τροπολογία οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου εντέλλονται όσους πλειστηριασμούς έχουν δρομολογήσει να γίνουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες ώστε η μέθοδος από «φυσική» να γίνει ηλεκτρονική.
Η τροπολογία δεν περιλαμβάνει κανένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο θα μπορεί να βγάζει στο σφυρί ότι θέλει. Μάλιστα, όποιος έχει οφειλές αποκλειστικά προς το δημόσιο, δεν μπορεί καν να κάνει χρήση του νόμου Κατσέλη.
Η τροπολογία προβλέπει ότι το πρόγραμμα πλειστηριασμού θα κοινοποιείται στον οφειλέτη τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.
Σημαντική είναι και η ακόλουθη αλλαγή: ενώ μέχρι τώρα ο ΚΕΔΕ προέβλεπε ότι η πρώτη προσφορά δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, στο εξής, η τιμή της πρώτης προσφοράς θα μπορεί να είναι η εμπορική αξία. Και μόνο αυτό ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς και από το δημόσιο.
Οι e-πλειστηριασμοί αφορούν τόσο κινητά όσο και ακίνητα στην εμπορική, κι όχι την αντικειμενική αξία, ενώ η προθεσμία για την ενημέρωση του οφειλέτη για το πρόγραμμα του πλειστηριασμού αυξάνεται στις 40 ημέρες.
Με την τροπολογία δεν αλλάζει τίποτα ως προς το πλαφόν που ισχύει και για τα χρέη προς τράπεζες, που σημαίνει ότι τυπικά μπορούν να διενεργούνται πλειστηριασμοί ακόμη και για χρέη από 500 ευρώ. Αν και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε τώρα, ενέχει συμβολική σημασία.
«Δεν αλλάζει τίποτα… Όπως γινόταν μέχρι τώρα, φυσικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τα υπόλοιπα είναι σπέκουλα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την τροπολογία.
Επίσης, η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι ο πλειστηριασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 4472/2017.
Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη η κ. Παπανάτσιου, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλου σχετικώς με την εναρμόνιση του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών των τραπεζών, με τον αντίστοιχο του Δημοσίου, κάτι που -όπως είπε – «σημαίνει ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα τροποποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
«Σχετικώς με την προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου, εναρμονίζεται ο Κώδικας Εισπράξεων του Δημοσίου με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ό,τι αλλαγές γίνονται σε αυτόν, θα ακολουθεί και το Δημόσιο» απάντησε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.