ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αστάνα: Τρόικα για τη διασφάλιση της εκεχειρίας στη Συρία

Participants of Syria peace talks attend a meeting in Astana, Kazakhstan January 23, 2017. REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία θα φτιάξουν έναν τριμερή μηχανισμό για να παρακολουθούν και να εξασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωση των όρων της εκεχειρίας στη Συρία, για τον αποτροπή προκλήσεων και να εξασφαλίζεται ο τρόπος της εφαρμογής της εκεχειρίας, αναφέρουν οι τρεις χώρες σε κοινή ανακοίνωση.

Κλείνοντας τις συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα του Καζακστάν, οι τρεις χώρες είπαν επίσης ότι υποστηρίζουν την διάθεση των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων που θα γίνει στη Γενεύη από τις 8 Φεβρουαρίου και την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό κατά πόσο η αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση της Συρίας προσυπογράφουν την ανακοίνωση.

Ωστόσο, μέλος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης δήλωσε στο reuters ότι οι Σύροι αντάρτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την ανακοίνωση για τον τριμερή μηχανισμό.

«Το Ιράν πρωτοστατεί σε ορισμένες στρατιωτικές επιθέσεις και εξαναγκάζει χιλιάδες Σύρους σε απομάκρυνση και προκαλεί αιματοχυσίες. Αυτή η ανακοίνωση νομιμοποιεί αυτόν τον ρόλο» είπε ο αντιπρόσωπος ζητώντας ανωνυμία.

Ένας δεύτερος αντιπρόσωπος, που είπε ότι η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε την ανακοίνωση, είπε ότι η Τουρκία ήταν αδύναμη στις συνομιλίες και δεν ήταν σε θέση να επιβάλει την θέση των ανταρτών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top