ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήσεις δαπανών για υπουργικά γραφεία και χρυσές αμοιβές

lefta638_100214

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση των δαπανών του έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που πολλαπλασίασε αναδρομικά από 7 σε 24 τους υπαλλήλους που μπορεί να έχει στο γραφείο του ο υπουργός και χορήγησε αύξηση άνω του 50% στη διευθύντρια Υποδοχής, της οποίας η μηνιαία αμοιβή έφθασε από τα 2.604 στα 3.950 ευρώ με απόφαση που υπέγραψε στις 23/2/2017 ο υπουργός.

Το συγκεκριμένο υπουργείο ακόμη δεν διαθέτει Οργανισμό Λειτουργίας, φιλοξενείται στα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών, άφησε επί μήνες απλήρωτους δεκάδες συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου και -το χειρότερο- άφησε τους πρόσφυγες στο έλεος της κακοκαιρίας αφού δεν κατάφερε να οργανώσει επαρκές σχέδιο για τη χειμερινή τους διαβίωση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20/1/2017 είχε δώσει την έγκριση στον Γ.Μουζάλα για την αύξηση των θέσεων στο γραφείο του «για κάλυψη εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών». Οι θέσεις στο γραφείο του κ. Μουζάλα είχαν καθοριστεί μόλις δυόμισι μήνες νωρίτερα, όταν συστάθηκε ξεχωριστό υπουργείο (5/11/16) με τον ανασχηματισμό. Τότε, η απόφαση έλεγε ότι στο γραφείο Μουζάλα θα απασχολούνται 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί σύμβουλοι με κόστος 36.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 (λιγότερο από δύο μήνες).

Ένα μήνα αργότερα, όμως, το υπουργείο έρχεται και ζητά αύξηση των θέσεων μέσω της οποίας το κόστος θα αυξηθεί κατά 43.000 ευρώ έως το τέλος του 2016 και κατά 256.000 ευρώ για το έτος 2017. Το αίτημα αυτό έρχεται να ικανοποιήσει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Ιανουαρίου εγκρίνοντας την αύξηση των θέσεων ειδικών συμβούλων κατά 5 άτομα και των μετακλητών κατά 2 άτομα. Προστίθενται επίσης 10 αποσπασμένοι από άλλες θέσεις του Δημοσίου.

Σημειωτέον ότι η αύξηση ισχύει αναδρομικά από 5/11/2016 χωρίς να απαντάται το ερώτημα εάν κάποιοι υπάλληλοι εργάζονταν ως τότε αμισθί ή κάποιοι θα πληρωθούν για διάστημα που δεν εργάζονταν.

Το χρυσό εφάπαξ στο ΔΕΣΦΑ
Σε μια υπόθεση που θυμίζει έντονα τα όσα έγιναν με τον πρώην πρόεδρο και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, που έδωσαν αναδρομικές αυξήσεις στους εαυτούς τους, σύμφωνα με την καταγγελία της ΝΔ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ εξασφάλισε για τον εαυτό του «χρυσό εφάπαξ» 258.000 ευρώ.

Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας. Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πήρε προαγωγή από τη θέση του διευθυντή της εταιρείας και στη συνέχεια υπέβαλε παραίτηση για συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα το εφάπαξ που θα λάβει να είναι κατά 100.000 μεγαλύτερο από εκείνο που προβλεπόταν για την προηγούμενη θέση την οποία κατείχε.

Για την υπόθεση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης εκτίμησε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα»: «Ήταν 30 χρόνια υπάλληλος, είχε φτάσει διευθυντής και όταν έγινε πρόεδρος, αναγκαστικά πήρε και τον βαθμό του γενικού διευθυντή», πρόσθεσε.

100% αύξηση στις αποδοχές του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή του στον ΟΔΔΗΧ
Κατά 100% αυξάνεται το όριο των αποδοχών για τον γενικό διευθυντή και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, με ρύθμιση που υπάρχει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Mε αυτή τη ρύθμιση, εξαιρούνται από το ανώτατο όριο πάσης φύσεως αποδοχών που ισχύει για υπαλλήλους του δημοσίου και φτάνει τα 4.631 ευρώ. Για τα δυο στελέχη του ΟΔΔΗΧ θα ισχύει πια το ανώτατο όριο που ισχύει για δικαστικούς λειτουργούς και φτάνει τα 8.315 ευρώ.
Eτσι λοιπόν με μια ρύθμιση οι αποδοχές των δυο διευθυντών διπλασιάζονται. Η ρύθμιση βρίσκεται στο άρθρο 29 νομοσχεδίου που προβλέπει την κύρωση κοινοτικής οδηγίας που αναφέρεται σε λογαριασμούς πληρωμών και συγκρισιμότητα τελών για τέτοιους λογαριασμούς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top