ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστρία: Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με συμμετοχή των ακροδεξιών

Kurz-e-Strache

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθέρων FPÖ θα ορκιστεί την Δευτέρα μαζί με το συντηρητικό ÖVP στη νέα κυβέρνηση.

Ο νέος συνασπισμός συμφωνήθηκε την Παρασκευή με τα δύο κόμματα να δεσμεύονται για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση, να περικόψουν φόρους και να αντισταθούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η κυβέρνηση σχηματίζεται υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανέλαβε την ηγεσία του ÖVP τον Μάιο και το τράβηξε προς τα δεξιά, εξασφαλίζοντας για το κόμμα του την πρώτη θέση στις εκλογές του Οκτωβρίου. Στα 31 του ο Κουρτς θα είναι ο νεώτερος ηγέτης του κόσμου.

Στο πλάι του στην ορκωμοσία θα είναι ο ηγέτης του FPÖ Χάινς Κρίστιαν Στράχε 48 ετών.
Ο Στράχε λέει ότι το Ισλάμ «δεν έχει καμιά θέση στην Ευρώπη» και έχει αποκαλέσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «την πιον επικίνδυνη γυναίκα στην Ευρώπη» εξαιτίας της πολιτικής της στο προσφυγικό.

Την Κυριακή ο Στράχε διεμήνυσε στους 750.000 ακολούθους του στο Facebook ότι η νέα κυβέρνηση θα περικόψει τα επιδόματα στους αιτούντες άσυλο. «Δεν θα συμβαίνει πια μετανάστες που δεν έχουν εργαστεί ούτε μια μέρα ή δεν έχουν πληρώσει τίποτα στο κοινωνικό σύστημα να παίρνουν χιλιάδες ευρώ σε προνοιακά επιδόματα!» έγραψε κερδίζοντας 4,000 «likes».

Υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο Χέρμπερτ Κικλ, πρώην λογογράφος του προκατόχου του Στράχε, του οποίου η είσοδος το 2000 στην κυβέρνηση είχε προκαλέσει κατακραυγή.

Την Δευτέρα στη Βιέννη οργανώνονται διαδηλώσεις και η αστυνομία αποκλείει την περιοχή γύρω από το προεδρικό.

Το FPÖ έχει επίσης εξασφαλίσει τα υπουργεία άμυνας και εξωτερικών, ενώ το ÖVP παίρνει τα υπουργεία οικονομίας, οικονομικών, δικαιοσύνης και θα συνεχίσει να χειρίζεται τα θέματα ΕΕ.

Και τα δύο κόμματα κέρδισαν ψηφοφόρους υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες για το προσφυγικό μετά την είσοδο ρεκόρ προσφύγων το 2015, αντικατοπτρίζοντας τις εκλογές και σε άλλες χώρες της ΕΕ φέτος.

Το Κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ολλανδία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν συμμετείχε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών της Γαλλίας και στη Γερμανία η Εναλλακτική για τη Γερμανία μπήκε στη Βουλή.

Αλλά το φαινόμενα FPÖ είναι σπάνιο αφού μετέτρεψε τις ψήφους σε πραγματική εξουσία.

Μιλώντας σε ακροδεξιό συνέδριο στην Πράγα το Σάββατο, ο Βίλντερς είπε ότι η είσοδος του FPÖ στην κυβέρνηση ήταν «εξαιρετικό αποτέλεσμα». Η Λεπέν μίλησε για «πολύ καλά νέα για την Ευρώπη».

Οι Κουτς και Στράχε τόνισαν το Σάββατο ωστόσο ότι η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σταθερό φιλοευρωπαϊκή και ότι θα σχέδιά τους για πιο ελβετικού τύπου «άμεση δημοκρατία» αποκλείουν δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην ΕΕ.

Αλλά ο Κουρτς είπε ότι στη διάρκεια της προεδρίας της Αυστρίας για την ΕΕ το δεύτερο ήμισυ του 2018, η Βιέννη θα πιέσει τις Βρυξέλλες για λιγότερη παρέμβαση σε θέματα που αφορούν τα κράτη μέλη. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι «ισχυρότερη σε μεγάλα θέματα και να κάνει πίσω σε μικρότερα θέματα».

Είπε επίσης ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, παρά την διάθεση του FPÖ, όπως και άλλων ακροδεξιών ομάδων, να αρθούν οι κυρώσεις. Ωστόσο με βάση το κοινό πρόγραμμα των δύο κομμάτων, η Αυστρία «θα εργαστεί ενεργά» προς την χαλάρωση των κυρώσεων «αρμονικά» με την υπόλοιπη ΕΕ.

Επιπλέον το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης λέει ότι η Αυστρία θα αναζητήσει υποστήριξη για να τερματιστεί «οριστικά» η υπόθεση της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, προκαλώντας τον θυμό της Άγκυρας.

πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top