ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοσυγκράτηση συνιστά σε όλες τις πλευρές ο Κινέζος πρόεδρος

U.S. President Donald Trump and China's President Xi Jinping chat as they walk along the front patio of the Mar-a-Lago estate after a bilateral meeting in Palm Beach, Florida, U.S., April 7, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινμπινγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ σχετικά με την Βόρεια Κορέα, καθώς η Ιαπωνία συμμετείχε σε ασκήσεις με τις ΗΠΑ με αεροπλανοφόρο και καταδρομικά να κατευθύνονται προς τα κορεατικά ύδατα.
Ο ναυτικός σχηματισμός στάλθηκε από τον Τραμπ για ασκήσεις στην περιοχή σαν προειδοποίηση, εν μέσω φόβων ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να κάνει σύντομα νέα πυρηνική δοκιμή παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

The aircraft carrier USS Carl Vinson transits the South China Sea while conducting flight operations on April 9, 2017.  Z.A. Landers/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Το αερολοπλανοφόρο USS Carl Vinson τράνζιτ στη Νότια Θάλασσα της Κίνας στις 9 Απριλίου 2017. Z.A. Landers/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Θυμωμένη με την προσέγγιση του σχηματισμού, η Βόρεια Κορέα είπε το πρωί της Δευτέρας ότι η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη από εκείνους που σχεδιάζουν πυρηνικό πόλεμο για να εισβάλουν στο Βορρά».
«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παθαίνουν αμόκ και θα έπρεπε να αναλογιστούν προσεκτικά οποιαδήποτε καταστροφική συνέπεια από την ανόητη στρατιωτική προκλητική πράξη» λέει σε κύριο άρθρο η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Rodong Sinmun. «Αυτό που περιμένει τους εισβολείς είναι πτώματα και θάνατοι» λέει η εφημερίδα.
Δύο ιαπωνικά καταδρομικά ήδη έχουν μπει στο σχηματισμό για ασκήσεις στο δυτικό Ειρηνικό και η Νότια Κορέα δήλωσε ότι συζητά να πάρει μέρος στις κοινές ναυτικές ασκήσεις.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της φοβούνται ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να ετοιμάζεται για άλλη μια πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση και άλλων βαλλιστικών πυραύλων.
Η Κίνα εκδηλώνει ανησυχία ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε πόλεμο και χαοτική κατάρρευση του απομονωμένου γείτονά της.
Ο Σι είπε στον Τραμπ ότι η Κίνα είναι κάθετα αντίθετα με όποιες ενέργειες είναι αντίθετες με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Κίνα «ελπίζει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την επιδείνωση της τεταμένης κατάστασης στην χερσόνησο», είπε ο Σι σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το θέμα των πυρηνικών μπορεί να επιλυθεί γρήγορα μόνο αν όλες οι χώρες στραφούν προς την ίδια κατεύθυνση και η Κίνα έχει την θέληση να εργαστεί με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ για την διασφάλιση της ειρήνης, είπε ο Σι.
Το ζήτημα έχει πάρει πρόσθετη διάσταση καθώς η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να γιορτάσει την Τρίτη της 85η επέτειο της ίδρυσης του Λαϊκού Στρατού. Στο παρελθόν παρόμοιες επέτειοι έχουν γιορταστεί με πυρηνικές δοκιμές ή εκτοξεύσεις πυραύλων.
Νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Αμπε περιέγραψε την συζήτησή του με τον Τραμπ σαν «διεξοδική ανταλλαγή απόψεων».
«Συμφωνήσαμε να απαιτήσουμε η Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει την πρόκληση, να δείξει αυτοσυγκράτηση» είπε σε δημοσιογράφους.
«Θα κρατήσουμε στενή επαφή με τις ΗΠΑ, θα διατηρήσουμε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και θα ανταποκριθούμε με σταθερότητα», είπε. Πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον Τραμπ ότι η Κίνα, που είναι ο μόνος μεγάλος σύμμαχος της Β. Κορέα, θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει πού βρίσκεται ο σχηματισμός, αλλά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε ότι θα φτάσει «σε λίγες μέρες».
Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα σχέδια της χώρας, εκτός από το ότι η Σεούλ διεξάγει συζητήσεις με το αμερικανικό Ναυτικό.
Εικόνες από δορυφόρου που αναλύθηκαν από την ομάδα παρατηρητών 38 North δείχνουν δραστηριότητα στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri της Β. Κορέας. Ωστόσο η ομάδα είπε δεν είναι καθαρό κατά ποσό το πεδίο βρίσκεται σε «τακτική παύση» πριν κάποια νέα δοκιμή ή διεξάγονται κανονικές επιχειρήσεις.

spiegel.750

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top