ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφγανιστάν: 60 νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας

kabul-4

Βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκε σε κέντρο καταγραφής ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν σκοτώνοντας 60 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 100, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 22 γυναίκες και 8 παιδιά. Είπε επίσης ότι τραυματίστηκαν 119 άτομα, 17 από αυτά παιδιά και 52 γυναίκες σημειώνοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.
Ο βομβιστής στόχευσε πολίτες που καταγράφονταν για ταυτότητες, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Καμπούλ στρατηγό Νταούντ Αμίν.
Η μεγάλη έκρηξη αντήχησε στην πόλη, σπάζοντας παράθυρα αρκετά μακριά από το σημείο της επίθεσης και καταστρέφοντας οχήματα σε κοντινή απόσταση. Η αστυνομία έστησε μπλόκα στους δρόμους γύρω από την έκρηξη και επέτρεπε μόνο την διέλευση ασθενοφόρων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν σκηνές με εκατοντάδες πολίτες που έσπευσαν στα νοσοκομεία για να μάθουν ειδήσεις για τους δικούς τους.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτους με ανακοίνωση στο πρακτορείο Aamaq όπου έλεγε ότι είχε στόχο σιίτες «αποστάτες».
Η επίθεση έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την επίθεση επίσης βομβιστή αυτοκτονίας του ΙΚ κοντά σε σιιτικό τέμενος στην Καμπούλ που είχε στόχο τους συμμετέχοντες στον γιορτασμό του περσικού νέου έτους. Η επίθεση εκείνη είχε 31 νεκρούς και 65 τραυματίες.
Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι καταδίκασε την επίθεση της Κυριακής λέγοντας ότι τέτοιες «τρομοκρατικές επιθέσεις» δεν θα εμποδίσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το Αφγανιστάν έχει προγραμματίσει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο και η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους άρχισε στις 14 Απριλίου.
Αλλα δύο κέντρα εγγραφής των ψηφοφόρων στην επαρχία έγιναν στόχοι επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, ρουκέτα χτύπησε ένα στην Μπάντγις (βόρεια), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας από τους αστυνομικούς που το φρουρούσαν και να τραυματιστεί άλλος, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών της επαρχίας, που επέρριψε την ευθύνη στους Ταλιμπάν.
Την Τρίτη, τρία στελέχη της εκλογικής επιτροπής και δύο αστυνομικοί απήχθησαν στην επαρχία Γορ, πριν απελευθερωθούν 48 ώρες αργότερα ύστερα από προσπάθειες προεστών. Και εκεί, οι αρχές κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν.

associated press

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top