ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Διαμαντοπούλου: Το στίγμα μας, Ανακούφιση, Ανάκαμψη, Ανόρθωση θεσμών, Αυτοπεποίθηση

OraApofaseon_Thess_Diamantopoulou1

Είμαστε εδώ γιατί έχουμε όλοι την ίδια αγωνία. Αν υπάρχει λύση ή αν η χώρα είναι καταδικασμένη σε εθνική ήττα που είναι η έξοδος από το ευρώ ή εθνικό ατύχημα;

Είναι κρίσιμο να απαντήσουμε με ειλικρίνεια.

Υπάρχουν πολιτικές λύσεις οι οποίες δεν μπορεί να ανασυρθούν από τα ιδεολογικά ντουλάπια του προηγούμενου αιώνα ούτε από την επανάληψη παλαιών ρητορικών συνθημάτων και κενών λέξεων.
Είναι ξεπερασμένη έως επικίνδυνη η δημόσια κομματική αντιπαράθεση με όρους που δεν αφορούν την πραγματικότητα και παπαγαλίζουν ιστορίες προηγούμενων δεκαετιών.

Πρέπει να ξεκινήσουμε από δύο πράγματα: Να ορίσουμε το τι θέλουμε και να το πιστέψουμε και να αποδείξουμε ότι έχουμε πλέον αυτογνωσία και των δυνατών και των αδύναμων σημείων μας.

Σε όλη την Ευρώπη ή καλύτερα στο δυτικό κόσμο γίνεται πάλη ιδεών και πολιτικών που πρέπει να απαντήσουν στα ζητήματα του 21ου αιώνα. Η σοσιαλδημοκρατία αλλάζει.
Νέες απαντήσεις πρέπει να δοθούν στην παγκοσμιοποίηση με ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων, στις εξελίξεις της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης (που κάνει τη ρομποτική να μειώνει τις θέσεις εργασίες στην Αμερική του Τράμπ και όχι το Μεξικό), στις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών (προσφυγικό και μετανάστευση), στην τρομοκρατία ως μια νέα μορφή πολέμου που εξελίσσεται στις γειτονιές και όχι στα πεδία μαχών, στο δημογραφικό (που αλλάζει τα δεδομένα του κοινωνικού κράτους ), της πολυπολιτισμικότητας των κοινωνιών ως μία πραγματικότητα καθόλου αυτονόητα αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών.

Οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες, τα κόμματα του προηγούμενου αιώνα δεν απαντούν πειστικά στις αναζητήσεις των πολιτών και γι΄αυτό κατακρημνίζονται.

Σήμερα οφείλουμε να ομολογήσουμε κυρίως όμως να κατανοήσουμε για να μην επαναλάβουμε, αυτά τα διαχρονικά λάθη που οδήγησαν στην μοιραία κρίση του 2008.

Ευθύνες έχουν όλα τα κόμματα και τα προηγούμενα από αυτά όπως και οι πολιτικοί, όχι όλοι τις ίδιες. Τα κόμματα και η ιστορία τους αξιολογούνται από την ιστορία, οι άνθρωποι, όχι πάντα, αξιολογούνται σε παρόντα χρόνο Είναι σημαντικό με νηφαλιότητα να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας.

ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ παλεύουμε με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος:

– Το ότι ανέβηκε ο ΦΠΑ από το 18% στο 24%, ρίχνοντας το σύνολο της οικονομίας σε ύφεση, ήταν μία λάθος επιλογή!
– Το ότι παραμένουν κλειστά επαγγέλματα σήμερα είναι μία λάθος επιλογή!
– Το ότι παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που μπλοκάρουν την οικονομία είναι μία αδιανόητη επιλογή!
– Το ότι δεν έχει γίνει ακόμα αξιολόγηση υπαλλήλων είναι μία απολύτως αναξιοκρατική απόφαση που καταδικάζει τους άξιους.
– Ακόμα παλεύουμε για το ενιαίο μισθολόγιο…
– Ακόμα η καθημερινή κρατική διαφθορά είναι απρόσβλητη
Ακόμα σήμερα το σύστημα παράγει συνταξιούχους 45 ετών και η χώρα δαπανά 8 δις το χρόνο για πρόωρες συντάξεις τη στιγμή που οι νέοι της χώρας παλεύουν με 300 ευρώ μηνιάτικο.
– Ακόμα σήμερα φορείς όπως ο ΟΑΕΕ απαιτεί να πληρώνεται για κάτι που δεν έχει ανταπόδοση.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

Εμείς όχι οι άλλοι για εμάς. Στον εφιάλτη που ζούμε ο δράκος και ο πρίγκιπας είμαστε εμείς.

Η έξοδος από την κρίση δεν θέλει ένα μεσσία νέο, όμορφο, γοητευτικό. Θέλουμε μία πρόταση πειστική μέσα από πολλή δουλειά , γνώση, εμπειρία , βαθειά αυτοκριτική και αναγνώριση λαθών και φρέσκα μυαλά που κατέχουν τις ιδιαιτερότητες μιας εποχής που τρέχει.

Τι όραμα δίνουμε

Θέλουμε μία χώρα με ειρήνη και δικαιοσύνη που να παράγει εθνικό πλούτο και δουλειές για όλους.

Τι πρέπει να γίνει – πως πρέπει να γίνει – ποιοί μπορούν να το κάνουν;

Ο προοδευτικό χώρος με ιστορία και εξέλιξη ενός αιώνα στη χώρα έχει ένα ιστορικό χρέος να σηκώσει πάλι τη χώρα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ! ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΗ ΛΕΞΗ?

Προοδευτικό σήμερα είναι το αληθινό!
Προοδευτικό σήμερα είναι το δίκαιο!
Προοδευτικό στη σημερινή Ελλάδα με δεδομένες τις υποχρεώσεις της χώρας είναι:

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Προοδευτικό στίγμα σήμερα δίνεται από τέσσερις λέξεις κλειδιά τα τέσσερα (4) Α :
Ανακούφιση των αδύναμων
Ανάκαμψη της οικονομίας
Ανόρθωση θεσμών και δομών για να μην συμβεί κάτι ξανά τέτοιο αντίστοιχο
Αυτοπεποίθηση εθνική και προσωπική

Η Ελλάδα και η Ευρώπη

Α) Ο θανάσιμος κίνδυνος για τη χώρα είναι η έξοδος από το ευρώ και κατά συνέπεια από την Ευρώπη, το αντι-ευρώ ρεύμα φουσκώνει ως αποτέλεσμα εσωτερικής αναξιοπιστίας και εξωτερικού δογματισμού. Ως αποτέλεσμα του αισθήματος «εθνικής προσβολής» και συνεχούς οικονομικής κατάρρευσης η αυτοπεποίθηση και η αξιοπρέπεια σε ένα έθνος είναι στοιχεία για την εξέλιξη του όπως η δουλειά και η δημιουργία. Χρόνια τώρα διαπραγματευόμαστε παραγράφους των προγραμμάτων που μας φέρνουν οι άλλοι. Το να καταθέσουμε δικό μας πρόγραμμα με τον ρεαλισμό των περιορισμών και τη γνώση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας είναι το στοίχημα για την απελευθέρωση του λαού μας από την μιζέρια και το αίσθημα υποταγής.

Η ατζέντα μας πρέπει να αφορά αλλαγές στην Ευρώπη όπως η κοινή φορολογία για τις επιχειρήσεις ο τραπεζικός φόρος για τις τραπεζικές συναλλαγές για το ταμείο προσφύγων αλλά και αλλαγή του σχεδίου διαπραγμάτευσης μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Το χρέος είναι μη βιώσιμο και ανασταλτικός παράγοντας στις επενδύσεις. Η πρόταση πρέπει να αφορά νέας μορφής διαπραγμάτευση με τα 19 Κοινοβούλια, μελέτη αποπληρωμής του χρέους για κάθε χώρα χωριστά και συνολική πρόταση με δεκαετή περίοδο χάριτος. Η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι ένα εργαλείο που δεν δοκιμάσαμε.

Β) Παραγωγή:
• Χρηματοδότηση πέρα από το τραπεζικό σύστημα.
• Πάταξη της γραφειοκρατίας εφαρμογή της αρχής εμπιστοσύνη και ποινή.
• Ειδική αντιμετώπιση από τη δικαιοσύνη των επιχειρήσεων για την ταχύτητα των επιχειρήσεων όπως συμβαίνει σε 7 χώρες της Ευρώπης.

Γ) Νέα Γενιά: Στη χώρα υπάρχει ρητορική υπέρ των νέων και πολιτική εναντίον των νέων.
• Κάθε μορφή πλεονάσματος πρέπει να διανέμεται υπέρ των νέων.
• Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αλλάξει βαθειά με πρώτο και κυρίαρχο στόχο την εξασφάλιση των σημερινών γενεών με παραδοχή 1,5% ανάπτυξη.
• Πολιτικές για το παιδί (δημογραφικό – φτώχεια).
• Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι εξίσου σημαντική για το έθνος για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Δ) Υψηλή τεχνολογία παντού με στόχο η σημερινή Ελλάδα με το τεράστιο επιστημονικό της προσωπικό να μπει μέσα στις 5 χώρες της Ευρώπης μέχρι το 2025 (το πέτυχε η Εσθονία).

Ε) Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε φορείς και πρόσωπα με σαφή κίνητρα ανταμοιβή και ποινή.
Χρειαζόμαστε επειγόντως εθνική αυτοπεποίθηση και δημιουργία.

Οφείλουμε να φτιάξουμε το Νέο Πολιτικό διάδρομο από τον οποίο θα απογειωθεί η εξαιρετική νέα γενιά μας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top