ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α.Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης

tsiprasKE44_576_355

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων πως μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης η Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες και δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

«Είμαστε η μόνη αριστερά που φτάσαμε στη διακυβέρνηση» είπε στα στελέχη της Κ.Ε χειροκροτούμενος και παραινώντας τους για κριτική από το κόμμα στην κυβέρνηση ως υποβοηθητική του έργου της.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου: «Έχω την βαθιά πεποίθηση πως ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για την προοπτική να υπάρξει μία κυβέρνηση θεμελιωμένη στην κοινωνική ευαισθησία. Ακόμη κι αν μας βομβαρδίζουν με ρητορικά σχήματα για περί αριστείας λίγους μπορούν να πείσουν διότι είναι δικοί τους άνθρωποι οι υπουργοί που έκαναν περιουσίες κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων τους, δικοί τους άνθρωποι οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με αέρα.

Η πορεία που χαράσσουμε δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Οι συνθήκες που αναλάβαμε το 2015 ήταν από τις πιο δύσκολες από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι προτεραιότητές μας ήταν καθορισμένες και καθαρές απέναντι στον ελληνικό λαό».

Αναφορικά με το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Δύο χρόνια μετά ο απολογισμός δείχνει πως παρά τις δυσκολίες έχουμε καταφέρει να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Στην ελληνική οικονομία ανακτήσαμε το κύρος της χώρας. Το κύρος μας δεν αποκαταστάθηκε μόνο λόγω των μεταρρυθμίσεων αλλά το ανακτήσαμε κυρίως μέσα από τις μάχες και τις διαπραγματεύσεις μας. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να γνωρίζουμε μέχρι που θα τεντώσουμε το σχοινί ώστε να μην σπάσει. Πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην οικονομία αλλά και στο νοικοκύρεμα του οίκου μας, ολοκληρώσαμε δύο αξιολογήσεις με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους αδύναμους. Είμαστε εμείς που σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα βάζοντας τέλος στα θαλασσοδάνεια και αναχρηματοδοτώντας με επιτυχία το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε εμείς που είδαμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να κινούνται σε βιώσιμα επίπεδα και πριν από λίγες ημέρες είδαμε την χώρα να επιστρέφει στις αγορές και την οικονομία να ανακτά τη χαμένη της αξιοπιστία. Είμαστε αποφασισμένοι η χώρα να φύγει οριστικά από την επιτροπεία. Θέλουμε την Ελλάδα αυτόνομη ξανά σε ένα χρόνο από σήμερα με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο».

Αναφερόμενος στον τομέα της εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Πέρα από την κρίσιμη μάχη της οικονομίας έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από προοδευτικές τομές. Βασικός μας στόχος πλέον είναι η ανάκτηση της εργασίας και της αξιοπρέπειας. Είναι θετικό πως γίνονται σημαντικά βήματα στο κομμάτι της εργασίας. Εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας για την τήρηση της νομιμότητας με τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας από το 19 στο 13%».

« Απομένουν δυο χρόνια να σχεδιάσουμε την μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας θέτοντας και το νέο πολιτικό διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η Ελλάδα του 2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού.

«Ποια θα είναι η Ελλάδα τότε και ποια θα είναι η Ελλάδα για την οποία θα διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού; Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα δίκαιη, προοδευτική, έξω από τα μνημόνια και τη λιτότητα που έφερε την κοινωνία στα όριά της. Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Είναι μια Ελλάδα που θα έχει κερδίσει τη μάχη, περιορίζοντας την ανεργία σε ευρωπαϊκά επίπεδα- ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη στιγμή που αναλάβαμε και είναι στόχος ρεαλιστικός. Η Ελλάδα το 2019 όταν θα ζητάμε την ψήφο του λαού, θα είναι μια Ελλάδα με γερό σύστημα υγείας, με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικός προθάλαμος. Θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής, τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι μια Ελλάδα που θα προστατεύει αυτούς που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν θα λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, που δεν θα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα» είπε με τους συνέδρους να χειροκροτούν.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top