ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Τσίπρας: Κήρυξε ανεπίσημα τον προεκλογικό αγώνα- Υποσχέσεις και επίθεση στην αντιπολίτευση

Tsipras KE

«Η δική μας κυβέρνηση δεν έφερε σε πέρας μόνο την ιστορική αποστολή να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Προχώρησε με θάρρος ώστε να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες – προβλήματα που χρόνιζαν. Διότι η Ελλάδα είχε και έχει ανάγκη από μεγάλες θεσμικές και πολιτικές τομές», ανέφερε  ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ..

 

Έθεσε ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τους νέους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τη βάση επί της οποίας παίρνει συγκεκριμένη μορφή και το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2019. «Μας χωρίζει λοιπόν όχι μόνο  ιδεολογική, πολιτική και αξιακή αλλά και προγραμματική άβυσσος  με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε, ασκώντας δριμεία κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δήλωσε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός «θα πει την τελευταία λέξη του στις κάλπες, όπως την είπε τρεις φορές το 2015».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων» και πως τώρα μπορεί η κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση του δικού της προγράμματος με τομές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς «έχουμε ξανά στα χέρια μας, την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα». Ως προς αυτό διέτρεξε τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις υλοποίησης των εξαγγελιών που είχε κάνει στη ΔΕΘ ως ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκατάστασης αδικιών από την πολυετή λιτότητα (επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογίας των επιχειρήσεων).

Είπε ότι «θα επιμείνουμε στο διάλογο, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος όλων των πλευρών».

ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι καθοριστικός κόμβος στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, για την ανάσχεση της ανόδου της επιρροής της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και σημείωσε πως «είναι συνταγή καταστροφής, ένα όραμα για την Ευρώπη που θα παραμένει με δογματική προσήλωση στις προσταγές του νεοφιλελεθερισμού».

Σημείωσε ότι «η Αριστερά οφείλει να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις, σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία». Με το τμήμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών «που διαχωρίζονται έμπρακτα από τη χρεοκοπημένη προσκόλληση στο νεοφιλελευθερισμό», με τους Ευρωπαίους Πράσινους, «με τα εκατομμύρια των πολιτών που πιστεύουν σε μια Ευρώπη ενωμένη, ειρηνική, δημοκρατική, προοδευτική».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει και στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, μιλώντας για ψηφοδέλτια «ανοικτά, προοδευτικά, ριζοσπαστικά, πράσινα, δημοκρατικά, για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή». Αναφέρθηκε στην «Ανοιχτή Πόλη» στην Αθήνα, στην «Ανοιχτή Πόλη» στη Θεσσαλονίκη και στο «Λιμάνι της Αγωνίας» στον Πειραιά, λέγοντας: «μαθαίνω ότι προσανατολίζονται σε ορθές επιλογές. Ας τους αφήσουμε να κάνουν τις διεργασίες τους και να φέρουν στο προσκήνιο τα πρόσωπα και τις συλλογικότητες που θα μπορούν να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες και να φέρουν ένα νικηφόρο αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρωτοβουλίες της συνταγματικής αναθεώρησης («να βάλουμε τέλος στο σκάνδαλο του ντροπιαστικού νόμου περί ευθύνης υπουργών», είπε μεταξύ άλλων), τον εξορθολογισμό των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία.

«Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τη σχετική συμφωνία. Γνωρίζαμε από πριν τα εμπόδια αλλά και τα προσκόμματα που πιθανό να εμφανιστούν στην πορεία», είπε, για να στείλει το μήνυμα ότι «δε θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα», δεχόμενος το χειροκρότημα της αίθουσας.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και «στα φιλικά τους ΜΜΕ» για τη στάση τους στο θέμα των συντάξεων, σχολιάζοντας ότι «ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού». «Έφτασε στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας, να περιοδεύει στο Βερολίνο και να ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στο θέμα των συντάξεων», είπε για τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν».

Συνεχίζοντας τις βολές, τον κατηγόρησε ότι δεν μιλούσε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο, ότι ήταν στρατηγική επιλογή «συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα, εκτός αλλά και εντός της χώρας» και πως «γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο». Είπε ότι αυτό κατέρρευσε με πάταγο «και τον πλάκωσε» και πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει με το μνημονικό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών». Τον κατηγόρησε ότι «υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012 που οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 24%», ότι «οραματίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ», ότι «θέλει να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας» και ότι θέλει να επιστρέψει το 1:5 οραματιζόμενος απολύσεις χωρίς έλεος.

«Ο κος Μητσοτάκης είναι το άλτερ έγκο του κυρίου Τόμσεν. Ψηφίζεις ΝΔ και σου έρχεται πακέτο και το ΔΝΤ, σε οικονομική συσκευασία δύο σε ένα», σχολίασε, για να τονίσει πως «στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top